Οι ηγέτες κρατών του δυτικού ημισφαιρίου ζυγίζουν το εάν και κατά πόσον θα προσφέρουν περισσότερη βοήθεια στη Βενεζουέλα ή θα επιβάλλουν σκληρότερες κυρώσεις με σκοπό να απομονώσουν την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης σε δημοσιογράφους.

Η αντίδραση της Ομάδας της Λίμας, που πρόκειται να συνεδριάσει μεθαύριο Δευτέρα, θα εξαρτηθεί από το εάν ο στρατός θα εκτελέσει ή θα αψηφήσει τη διαταγή της κυβέρνησης του Μαδούρο να μην επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσφέρουν οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον ενδέχεται να επιβάλλει νέες κυρώσεις από την ερχόμενη εβδομάδα, συμπλήρωσε.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και άλλοι ηγέτες κρατών της περιοχής προγραμματίζουν να συνεδριάσουν στην Μπογκοτά τη Δευτέρα.

«Εάν υπάρξει βία οποιουδήποτε είδους, εάν υπάρξει αρνητική αντίδραση οποιουδήποτε είδους από την ιεραρχία των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, μπορεί να ανακοινωθούν μέτρα από τον αντιπρόεδρο και τους ηγέτες άλλων χωρών για να στενέψει ακόμα περισσότερο ο διεθνής οικονομικός κύκλος», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πενς θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας και το σενάριο όσον αφορά το τι θα προτείνει παραμένει ακόμη «ανοικτό», συμπλήρωσε.

Στη φαρέτρα του «έχει καρότο, αλλά και μαστίγιο για εκείνους που θα διατάξουν ή θα εκτελέσουν βίαιες ενέργειες», εξήγησε, και τα μέτρα «θα ανακοινωθούν όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από τις υπόλοιπες δημοκρατίες της περιοχής».

Η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, όπως και άλλες περίπου πενήντα κυβερνήσεις, τόσο στην περιοχή όσο και στη Δύση.
Πηγές: ΑΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης