Η Βόρεια Κορέα προσκλήθηκε για πρώτη φορά στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, ένα μείζον γεγονός της παγκόσμιας διπλωματίας και άμυνας, ανακοίνωσαν σήμερα οι οργανωτές.

Η Πιονγκγιάνγκ θα στείλει στο Μόναχο τον υφυπουργό Εξωτερικών Κιμ Σον Γκιόνγκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Ζαβάντ Ζαρίφ αναμένονται επίσης στο Μόναχο, χωρίς αυτή τη στιγμή να έχει γίνει γνωστό αν προβλέπονται οποιεσδήποτε διμερείς συναντήσεις μεταξύ των διαφόρων αξιωματούχων.

Τόσο το Ιράν όσο και η Βόρεια Κορέα έχουν αμφιλεγόμενα πυρηνικά προγράμματα και βρίσκονται σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό.

Έτσι η Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε την Τρίτη στη Γενεύη πως μπορεί να αναζητήσει έναν «νέο δρόμο» για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να επιταχύνει το πρόγραμμα εξοπλισμού της μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ και ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε αδιέξοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κατάλογος των συμμετεχόντων στο Μόναχο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Όμως μόνον από τις ΗΠΑ πρόκειται να έρθουν τρεις υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους οργανωτές της διάσκεψης: εκτός του Μάικ Πομπέο, στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, καθώς και η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Κάθε χρόνο από το 1963, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια συμμετέχουν δεκάδες αρχηγοί κρατών. Φέτος θα διεξαχθεί σ’ ένα πλαίσιο ισχυρών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης