Η 59χρονη Tsai Ing-wen, επικεφαλής του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος(DPP) που διατηρεί την επιθυμία της ανεξαρτησίας από την Κίνα, εκλέχτηκε πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Ταϊβάν.

Στον λόγο για να γιορτάσει τα επινίκιά της υποστήριξε την διατήρηση του status quo στις σχέσεις με την Κίνα, προσθέτοντας πως το Πεκίνο θα πρέπει να σέβεται την Δημοκρατία της ΤαΪβάν και τα δύ ομέρη να υποσχεθούν πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε προκλητικές ενέργειες. Η Κίνα δεν κρύβει πως θεωρεί την νήσο Ταϊβάν, αποσχισθείσα περιοχή και έχει απειλήσει πως θα την πάρει πίσω με τη βία αν χρειασθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ομιλία της η Τσάι-ιν μίλησε για νέα εποχή στη χώρα, και ότι σκοπεύει να συνεργασθεί με όλα τα άλλα κόμματα στα σημαντικά ζητήματα. Τόνισε πάντως, ότι η θέληση του λαού της Ταϊβάν αποτελεί τη βάση για τις σχέσεις με την Κίνα. Ευχαριστώντας τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ιαπωνία, για την υποστήριξή τους,πρόσθεσε πως η Ταϊβάν θα συνεισφέρει στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Η Τσάι, νίκησε τον Eric Chu του ως τώρα κυβερνώντος κόμματος της Kuomintang (KMT) ο οποίος και παραδέχτηκε την ήττα του και την συνεχάρη, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι αποχωρεί από την ηγεσία του KMT. Παραιτήθηκε επίσης και ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Mao Chi-kuo.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης