Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε σήμερα να αγωνιστεί για να κρατήσει τη θέση της, μετά την κατάθεση πρότασης μομφής από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός της, λέγοντας πως μια αλλαγή θα έθετε σε κίνδυνο το σχεδιαζόμενο διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς απομένουν λιγότερο από τέσσερις μήνες έως την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στις 29 Μαρτίου, το Brexit βυθίστηκε στο χάος με τις επιλογές να κυμαίνονται από μια ενδεχόμενη άτακτη αποχώρηση χωρίς συμφωνία έως ένα δεύτερο δημοψήφισμα που θα μπορούσε να το ανατρέψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ μερικές ώρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την ηγεσία της, η Μέι είπε πως θα αγωνιστεί για να παραμείνει πρωθυπουργός με όλες της τις δυνάμεις.

Σε μια δριμεία προειδοποίηση προς τους αντιπάλους της στο κόμμα που υποστηρίζουν το Brexit και προκάλεσαν την πρόταση μομφής, η Μέι είπε πως αν την ανατρέψουν η έξοδος από την ΕΕ θα πρέπει να καθυστερήσει, ίσως ακόμη και να σταματήσει.

«Ένας νέος ηγέτης δεν θα έχει αναλάβει έως το νομικό όριο της 21ης Ιανουαρίου, άρα μια εκλογή για την ηγεσία κινδυνεύει να παραδώσει τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους βουλευτές της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο», είπε η Μέι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένας νέος ηγέτης δεν θα έχει χρόνο για να επαναδιαπραγματευθεί μια συμφωνία αποχώρησης και να περάσει τη νομοθεσία από το κοινοβούλιο έως τις 29 Μαρτίου. Άρα μία από τις πρώτες ενέργειές του θα είναι να επεκτείνει ή να ακυρώσει το Άρθρο 50, καθυστερώντας ή ακόμη και σταματώντας το Brexit, όταν ο λαός θέλει από εμάς να προχωρήσουμε με αυτό», είπε.

Η μυστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 18:00 έως τις 20:00 (20.00 έως 22:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα σε μια αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων και μια ανακοίνωση θα εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό μετά.

Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν 158 από τους 315 βουλευτές της ψηφίσουν εναντίον της. Τουλάχιστον 100 βουλευτές έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς την πρωθυπουργό ενόψει της πρότασης μομφής, με βάση δημόσιες δηλώσεις στα ΜΜΕ και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της ούτω καλούμενης επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, είπε πως το όριο του 15% των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας που επιδιώκει ψήφο εμπιστοσύνης έχει ξεπεραστεί, κάτι που σημαίνει πως η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα.

Πριν από λίγο ο Μπρέιντι είπε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα ανακοινωθεί γύρω στις 23:00 ώρα Ελλάδος απόψε.

Υψηλόβαθμα μέλη του υπουργικού συμβουλίου όπως ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ και ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Μέι προειδοποιώντας ότι μια αλλαγή ηγεσίας σε μια τόσο σημαντική στιγμή στη βρετανική ιστορία θα ήταν τρέλα.

«Υποστηρίζω 100% την πρωθυπουργό», δήλωσε ο Γκόουβ ο πιο υψηλόβαθμος οπαδός του Brexit στην κυβέρνηση της Μέι.«Αγωνίζεται σκληρά για τη χώρα μας και κανείς δεν μπορεί καλύτερα να εξασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί η απόφαση του βρετανικού λαού να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ηγέτης των Συντηρητικών αναμένεται από τις 14:00 ώρα Ελλάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εβδομαδιαία συνεδρία όπου η επικεφαλής της κυβέρνησης απαντά σε ερωτήσεις, αρχής γενομένης από εκείνες του ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης