Του Κώστα Μπετινάκη

Ο όρος «σύγκρουση» ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με όσα συμβαίνουν στην πάνοπλη διαχωριστική γραμμή που έχουν διαμορφώσει οι Ισραηλινοί κατακτητές για να απομονώσουν τους Παλαιστινίους – πανταχόθεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«O FadiAbuSalah ήταν 29 χρόνων. Οι Ισραηλινοί τον σκότωσαν τη Δευτέρα. Πρώτα είχαν πάρει τη γη του, ύστερα του πήραν τα πόδια, μετά του πήραν και τη ζωή του» (από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης)

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ασύμμετρη αναμέτρηση. Τι είδους συγκρούσεις είναι ανάμεσα σε πάνοπλους λεγεωνάριους – ελεύθερους σκοπευτές και διαδηλωτές με σφενδόνες, από απόσταση 100 και πλέον μέτρων;

Από τη μια οι Παλαιστίνιοι σκοτώνονται κατά δεκάδες, ενώ από την άλλη πάνοπλοι στρατιώτες με τελευταίου τύπου οπλισμό και την υποστήριξη αεροσκαφών χωρίς πιλότο (drones), πολλοί από τους οποίους μέσα από θωρακισμένα οχήματα, σκοπεύουν και πυροβολούν αμάχους (ορισμένοι από τους οποίους, μάλιστα, φορούν και διακριτικά δημοσιογράφου «PRESS»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά, ακόμη και τα κάθε άλλο παρά «αντικειμενικά» δυτικά Μέσα έχουν μεταδώσει:

# «Δημοσιογράφος ανάμεσα στους εννέα νεκρούς σε συγκρούσεις στη Γάζα» (CNN, 7/4/18)
# «Καίγοντας λάστιχα, δακρυγόνα και πολύνεκρα πυρά στη Γάζα» (WashingtonPost, 6/4/18)
# Τραυματίες διαδηλωτές καθώς επαναλήφθηκαν οι συγκρούσεις στη Γάζα» (Reuters, 7/4/18)
# «Επτά Παλαιστίνιοι νεκροί σε διαμαρτυρία στα σύνορα με τη Γάζα» (Independent, 6/4/18)
# Μετά τις συγκρούσεις στη Γάζα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πολεμούν με Λέξεις και Video» (NewYorkTimes,1/4/18).

Ο αρθρογράφος Dana Milbank γράφει στις 14 Μαΐου στη «The Washington Post»:

«Την ώρα που οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωναν δεκάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Γάζα τη Δευτέρα, οι αντιπρόσωποι της διακυβέρνησης Τραμπ βρίσκονταν σε απόσταση 30 μιλίων στην Ιερουσαλήμ γιορτάζοντας με Ισραηλινούς αξιωματούχους τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας εκεί, δίνοντας ευχές σε αλλήλους για την αμοιβαία αφοσίωσή τους στην ειρήνη»…Ο Dana Milbank

Ουδεμία από τις «συγκρούσεις» αυτές είχε γίνει πρώτο θέμα σε ειδήσεις δυτικών Μέσων.

Σε αντίθεση με την επίθεση ακροδεξιού με αυτοκίνητο εναντίον διαδηλωτών στην Charlottesville (δημοσιογραφικός ιστότοπος FAIR.org17/8/17).

Ουδέν από τα δυτικά Μέσα αναφέρθηκε με τον όρο «σφαγή», παρόλο που ούτε ένας από τους Ισραηλινούς στρατιώτες τραυματίσθηκε.

Κι όμως η Χαμάς είναι εκείνη που καταγγέλλεται ως υπεύθυνη για τις συγκρούσεις. Οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για όσα δεινά τούς έχει επιφυλάξει το πλέον πανίσχυρο κράτος στη Μέση Ανατολή (και όχι μόνον) πετούν πέτρες, καίνε λάστιχα και πότε-πότε κάποια μολότοφ.

Για να έχουμε την πλέον ασύμμετρη σύγκρουση επί γης, την οποία τα δυτικά Μέσα περιγράφουν ως «νέο κύκλο βιαιοτήτων και από τα δύο μέρη».

Όπως το έχει θέσει ο Αμερικανός ιστορικός Norman Finkelstein, η Γάζα βασανίζεται από την ισραηλινή στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης, τον παράνομο απάνθρωπο αποκλεισμό της και τις συνεχείς σφαγές του πληθυσμού της από τους Ισραηλινούς στρατιώτες. O ιστορικός Norman Finkelstein

Αποτελεί το επιστέγασμα μιας συνεχιζόμενης γενοκτονίας σε μια περιοχή όπου στους κατοίκους της απαγορεύεται να κινηθούν ακόμη και πέραν της ακτογραμμής. Έτσι τα περίπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι – οι μισοί από τους οποίους κάτω των 18 χρόνων – ζουν κάτω από ανυπόφορες συνθήκες. Το 90% του νερού στη Γάζα είναι μολυσμένο. Το ηλεκτρικό είναι διαθέσιμο για λίγες μόνο ώρες την ημέρα, στους ψαράδες απαγορεύεται να απομακρυνθούν πλέον ελαχίστων μιλίων από τις ακτές, όταν όλοι οι υπόνομοι ρέουν προς τη θάλασσα.

Τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας έχει κηρύξει παράνομο ο ΟΗΕ.

Η πολύνεκρη σφαγή των Παλαιστίνιων έχει προκληθεί από το παραδοσιακό σύμβολο της διπλωματίας και της ειρήνης, που είναι η πρεσβεία. Όμως, αυτήν τη φορά, η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αποτέλεσε την απαρχή της μεγάλης αναταραχής, μιας και καταπάτησε η Ουάσινγκτον -για πολλοστή φορά- απόφαση του ΟΗΕ.

Όταν μάλιστα τα εγκαίνια της νέας αμερικανικής πρεσβείας συνέπεσαν με τη Μαύρη Επέτειο της Μεγάλης Καταστροφής των Παλαιστίνιων το 1948, της Nakba – ενός από τα πλέον ντροπιαστικά γεγονότα: της εθνοκάθαρσης των Παλαιστίνιων. Και τα εγκαίνια συνέπεσαν με νέο λουτρό αίματος, το οποίο προκάλεσε άλλη μια ανεύθυνη απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόσει απόφαση που είχε ληφθεί μεν πριν από 20 και πλέον χρόνια -το 1995-, αλλά οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν την είχαν ενεργοποιήσει για ευνόητους λόγους.

Για όσους το ξεχνούν θυμίζουμε πως βάσει απόφασης του ΟΗΕ η Ιερουσαλήμ θεωρείται η «ιερή πόλη τριών μονοθεϊστικών θρησκειών». Εβραίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως «αδιαίρετης πρωτεύουσας» του ισραηλινού θεοκρατικού κράτους αποτελεί προσβολή στα εκατομμύρια πιστών των δύο άλλων θρησκειών.

Όσο για την εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley, υποστήριξε πως το Ισραήλ «έδρασε με περιστολή» και έριξε το φταίξιμο στη Χαμάς και στο Ιράν για τους νεκρούς Παλαιστινίους στη Γάζα.

Απομένει να αποφευχθεί αν πίσω από την απόφαση του Τραμπ να στηρίζει το Ισραήλ κρύβεται ευρύτερη πολεμική σύγκρουση στην περιοχή. Δηλαδή, αν το αντάλλαγμα της μεταφοράς της πρεσβείας θα είναι ισραηλινή πολεμική ενέργεια εναντίον του Ιράν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης