Σε μείζον διπλωματικό ζήτημα μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, έχει αναδειχθεί η σύλληψη της Ρωσίδας δημοσιογράφου Γιούλια Γιούζικ, από τις Αρχές της Τεχεράνης, με την κατηγορία ότι εργάζονταν για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Η σύλληψή της έχει προκαλέσει την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, όπως δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπός του Μαρία Ζαχάροβα, κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν στη Ρωσία, Μεχντί Σανάι, για να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με τη σύλληψή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γιούλια Γιούζιν, όπως δήλωσε ο Ρώσος ακόλουθος Τύπου στην ρωσική πρεσβεία στο Ιράν Αντρέι Γκανένκο, συνελήφθη στις 2 Οκτωβρίου σε ξενοδοχείο της Τεχεράνης στο οποίο διέμενε – είχε φθάσει στην ιρανική πρωτεύουσα στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο ακόλουθος Τύπου επεσήμανε ότι «οι υπάλληλοι της πρεσβείας έμαθαν για την σύλληψή της το πρωί της 4ης Οκτωβρίου» και ότι προς το παρόν «δεν είχαν επίσημη ενημέρωση από τις τοπικές αρχές».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου ενδέχεται να γίνει αύριο Σάββατο, αλλά «προς το παρόν δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για το ζήτημα αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γιούζικ, δήλωσε ο Γκανένκο, δεν είχε ενημερώσει την ρωσική πρεσβεία για την άφιξή της στην Τεχεράνη και για το ότι της πήραν το διαβατήριο στο αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί.

«Η πολίτης Γιούζικ δεν ενημέρωσε την ρωσική πρεσβεία ούτε για την άφιξή της στην Τεχεράνη, αν και σύμφωνα με τις δηλώσεις του συζύγου και της κόρης της, περίμενε ότι θα αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα, ούτε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν της αφαίρεσαν το διαβατήριο» δήλωσε ο Γκανένκο, προσθέτοντας ότι «μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί για άγνωστους λόγους της πήραν τα διαβατήριο».

Η πρώτη που ενημέρωσε για την σύλληψή της, ήταν η κόρη της η οποία έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook ότι «από την Γιούλια κατά την κράτησή της, της πήραν νο κινητό της τηλέφωνο, ενώ το Σάββατο αναμένεται να την δικάσουν»

Ο δημοσιογράφος Μπορίς Βοϊτσεχόφσκι έγραψε στην σελίδα του στο Facebook ότι η Γιούλια κατηγορείται ότι συνεργάζονταν με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και ενδέχεται να καταδικαστεί σε δεκαετή φυλάκιση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης δημοσιογράφων της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ, δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ότι η σύλληψή της ενδέχεται να σχετίζεται με την ισραηλινή βίζα που έχει στο διαβατήριό της « επειδή είναι σαφές πως το Ιράν αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο».

Ποια είναι η Γιούλια Γιούζικ

Η Γιούλια Γιούζικ έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος στα έντυπα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» και «Ρούσκι Newsweek». Το 2003 εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο «Οι νύφες του Αλλάχ», το οποίο την έκανε παγκοσμίως γνωστή και μεταφράσθηκε και κυκλοφόρησε σε εννέα χώρες. Στο βιβλίο της αναφέρεται στις γυναίκες τρομοκρατίσσες στην Ρωσία, και περιγράφει λεπτομερώς το πώς νεαρές γυναίκες του Καυκάσου μετατρέπονται σε «ζωντανές βόμβες», εξετάζοντας τα βαθύτερα αίτια μιας τέτοιας μεταμόρφωσης. «Οι νύφες του Αλλάχ» είχαν προκαλέσει αντιφατικές αντιδράσεις στο αναγνωστικό κοινό. Το 2006 η σύμβουλος της Νορβηγικής Επιτροπής Ελσίνκι Όγκε Μποργκτρέβινγκ σε κριτική που έγραψε ισχυρίζονταν ότι το βιβλίο βασίστηκε σε αμφιλεγόμενες πληροφορίες.

Αργότερα η Γιούζικ εξέδωσε ένα ακόμη βιβλίο με τίτλο « το Λεξικό του Μπεσλάν», το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 100 συνεντεύξεις με πρώην ομήρους τρομοκρατών κατά την διάρκεια της κατάληψης σχολείου στο Μπεσλάν την 1η Σεπτεμβρίου του 2004. Το βιβλίο της προλογίζει η βραβευθείσα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξέγιεβιτς.

Σε συνέντευξή της στο «Ράδιο Σβαβόντα» το 2010 η Γιούζικ είχε πεί ότι παρά το ότι ο αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών στην Ρωσία μειώθηκε αισθητά, η ζήτηση σε γυναίκες – «βομβίστριες αυτοκτονίας» στον Καύκασο εξακολουθεί να υπάρχει.

«Τι μπορεί να γίνει; Πιστεύω ότι η χρήση κατασταλτικών μεθόδων όλα αυτά τα χρόνια απέδειξε ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Αλλά και η δημοκρατία, πιστεύω ότι δεν είναι αρμόζουσα για τον Βόρειο Καύκασο, είναι καλό αυτό ή όχι, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι στην Δημοκρατία της Τσετσενίας σε αντίθεση με το Νταγκεστάν, υπάρχει παρόλα αυτά ηρεμία και τάξη», δήλωσε τότε.

Το 2016 η Γιούλια Γιούζικ, υπήρξε υποψήφια για τις εκλογές εκ μέρους του Νταγκεστάν για την Κρατική Δούμα εκπροσωπώντας την «Ανοιχτή Ρωσία» που υποστηρίζονταν από τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που είναι πολιτικός αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Η εφημερίδα RBK επισημαίνει ότι η Γιούζικ εμφανίζονταν επανειλημμένα στα ΜΜΕ ως ειδικός σε θέματα του Ιράν. Ο δημοσιογράφος Μπορίς Μποιτσεχόφσκι γράφει ότι για ένα χρονικό διάστημα εργάσθηκε ως ανταποκρίτρια στην Τεχεράνη και πριν από την σύλληψή της πήγε στην Τεχεράνη με πρόσκληση.

Πηγές: TASS, Reuters, AFP, Interfax, BBC, Rbk

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης