Στην Κωνσταντινούπολη έφθασε την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου να την υποδέχεται με τιμές και να ακολουθείται πιστά το πρωτόκολλο μέχρι την άφιξή της στο σαράι του Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σκιά της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης, η Μέρκελ με αυτό το ταξίδι της επιθυμεί να εδραιώσει την ευρωπαϊκή συμφωνία με την Τουρκία, προσφέροντας στην Άγκυρα βοήθεια και πιο στενούς δεσμούς με την ΕΕ εφόσον ενθαρρύνει τους πρόσφυγες να παραμείνουν στο τουρκικό έδαφος.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Νταβούτογλου είπε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση, επισημαίνοντας ότι η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία.

Χωρίς φυσικά να ξεχνά τις πάγιες στρατηγικές επιδιώξεις της χώρας του, ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία αναμένει την επίσπευση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ταξιδιών Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεχόμενη την πάσα, η καγκελάριος είπε πως η Γερμανία προτίθεται να βοηθήσει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα (κεφάλαια) 23 και 24. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ.

Επιπλέον ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαραίτητη τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ -που υποστηρίζονται από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές- και των μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου με επίκεντρο το Χαλέπι μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων, τόνισε ακόμη ο Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Η άφιξη με το αεροσκάφος

Η άφιξη της Μέρκελ

Η... αφηρημένη Μέρκελ στην αυτοκινητοπομπή

Χειραψία με τον Νταβούτογλου

Περίπατος με τον Τούρκο πρωθυπουργό

Στο παλάτι του Σουλτάνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης