Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη τις τελευταίες ώρες για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς βάσει των νεότερων εξελίξεων, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Λετονία αποφάσισαν να αναστείλουν για προληπτικούς λόγους τη χορήγηση του εν λόγω σκευάσματος. 

Η Γερμανία αναστέλλει τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας. Η σύσταση του Ινστιτούτου, σύμφωνα με την BILD, γίνεται προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες, μετά και τις τελευταίες αναφορές παρενεργειών, που έχουν να κάνουν κυρίως με περιστατικά θρόμβωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καθαρά προληπτικό μέτρο» η αναστολή του εμβολίου

«Καθαρά προληπτικό μέτρο» χαρακτήρισε την απόφαση αναστολής της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid-19 ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τονίζοντας ότι η απόφαση «δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά τεχνική», έπειτα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ», λόγω των επιπλοκών που αφορούν τη δημιουργία θρομβώσεων.

«Αναστέλλουμε προκειμένου να εξετάσουμε περαιτέρω. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι ανοιχτό», τόνισε ο κ. Σπαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου. Ο υπουργός ανέφερε ότι στη Γερμανία έχουν καταγραφεί επτά τέτοια περιστατικά, επί συνόλου 1,7 εκατομμυρίων εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος», εξήγησε και σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και διαταραχών στην πήξη του αίματος. Συνέστησε δε σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους σε περίπτωση αιμορραγίας ή επίμονου πονοκεφάλου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εκ νέου «εάν και πώς τα νέα ευρήματα επηρεάζουν την έγκριση του εμβολίου», διευκρίνισε ο Γενς Σπαν και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι χρειάζονται χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τα τελευταία περιστατικά. «Περιμένουμε τη διαδικασία του ελέγχου. Εάν ο ΕΜΑ εγκρίνει εκ νέου το εμβόλιο, οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να συνεχιστούν χωρίς πρόβλημα», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Υγείας και εξέφρασε την ελπίδα για μια έγκαιρη απόφαση του ΕΜΑ.

Η απόφαση δεν ελήφθη εύκολα, συμπλήρωσε ο κ. Σπαν. «Όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία αυτής της απόφασης», πρόσθεσε, δεν ήταν ωστόσο σε θέση να εκτιμήσει πόσοι εμβολιασμοί χρειάζεται τώρα να αναβληθούν.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, η Γαλλία αποφάσισε τη Δευτέρα να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) , την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως ελπίζει να ξεκινήσει εκ νέου γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό, εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού. 

Αντίστοιχα και ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε ότι, για προληπτικούς λόγους, πρέπει να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της Αstrazeneca σε όλη τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Αρχής (ΕΜΑ). 

Αντίστοιχα και η Ισπανία αποφάσισε με τη σειρά της να αναστείλει για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid-19, όπως και πολλές άλλες χώρες έπειτα από την αναφορά παρενεργειών, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε προληπτικά και προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τουλάχιστον δύο εβδομάδες», μέχρι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να αποφανθεί για τις ανησυχίες που συνδέονται με θρόμβους αίματος, ανακοίνωσε η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Επίσης και η Κύπρος αποφάσισε την προσωρινή αναβολή των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη 18 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η Πορτογαλία ανέστειλε προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του COVID-19.

Η Γκράσα Φρέιτας, επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας DGS, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αν και οι παρενέργειες είναι “εξαιρετικά σοβαρές”, είναι “εξαιρετικά σπάνιες” και πρόσθεσε πως δεν έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα παρόμοιες περιπτώσεις στην Πορτογαλία.

Η Σλοβενία ανέστειλε με τη σειρά της τη Δευτέρα “για προληπτικούς λόγους” τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του COVID-19, προστιθέμενη στον μακρύ κατάλογο των χωρών που έλαβαν το μέτρο αυτό λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος.

Η Λετονία αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές, κατ’ εικόνα των αποφάσεων που έλαβαν την ίδια ημέρα ακόμη έξι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι λετονικές υγειονομικές αρχές ζητούν από τους γιατρούς να μη χρησιμοποιήσουν τα ανοικτά φιαλίδια του εμβολίου της AstraZeneca και να μην ανοίξουν νέα», ανέφεραν οι υπηρεσίες υγείας της χώρας της Βαλτικής σε κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Σημειώνεται πως ανάλογη απόφαση έχει πάρει ήδη η Ολλανδία και η Ιρλανδία, αλλά και οι Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία και Βουλγαρία, σταματώντας προσωρινά τους εμβολιασμούς για Covid-19 με εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας. Παράλληλα, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία και Ρουμανία έχουν σταματήσει τη χορήγηση προβληματικών παρτίδων του συγκεκριμένου εμβολίου.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανέφερε τ Δευτέρα ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του COVID-19, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο.

Στην Ελλάδα συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση

Όσον αφορά την Ελλάδασυνεχίζεται κανονικά προς το παρόν η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, τουλάχιστον έως την Πέμπτη, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που έχει προγραμματίσει διήμερη συνεδρίαση από την Τετάρτη.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα τεθεί στην αυριανή συνεδρίασή τους το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις απανωτές αναστολές χορήγησής τους από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, μετά από αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης