Στο πλαίσιο της επιχείρησης για την απελευθέρωση της Μοσούλης στην επαρχία Νινευή, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της πόλης της αλ-Ban Qadib.

Την ίδια ώρα, ο συνασπισμός με επικεφαλής τις ΗΠΑ που μάχεται εναντίον της ομάδας Ισλαμικό Χαλιφάτο, εκτιμά ότι λιγότεροι από χίλιοι τζιχαντιστές απέμειναν στο τελευταίο μεγάλο οχυρό της Daech στη Μοσούλη, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού των ΗΠΑ, επιδιώκεται από πλευράς του τρομοκρατικού ομίλου,να στοχοποιηθεί η συμμαχία και να δοθεί η εντύπωση πως ο αυξημένος αριθμός θυμάτων μεταξύ αμάχων στις παρυφές της πόλης, τον τελευταίο μήνα, οφείλεται σε χτυπήματα που έγιναν κατά λάθος από πλευράς συμμαχίας της Δύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τζιχαντιστές ήταν «γύρω στους 2000» κατά την έναρξη της επίθεσης στη δυτική Μοσούλη, μέσα Φεβρουαρίου, αλλά «πιστεύουμε ότι έμειναν λιγότερο από τους μισούς τώρα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Joe Scrocca.

Ιρακινές δυνάμεις -περίπου 100 000 στρατιώτες- έχουν ήδη ανακαταλάβει το ανατολικό τμήμα της πόλης και τώρα κινούνται μέσα στην παλιά πόλη, σ’ ένα λαβύρινθο από στενά δρομάκια και παλαιά κτήρια, όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες, έχουν παγιδευτεί. Ο δυτικός συνασπισμός υποστηρίζει την πρόοδό τους, με επιθέσεις από αέρος.

Επιπροσθέτως, ο Αμερικανός εκπρόσωπος του συνασπισμού, ανέφερε ότι η ομάδα Ισλαμικό Χαλιφάτο σκόπιμα προσπαθεί να αφήσει «κηλίδες στην εικόνα του συνασπισμού». «Η EI είναι πίσω από τα πολύνεκρα χτυπήματα σε ένα μεγάλο κτήριο ενώ οι άντρες της προσπαθούσαν να ξεφύγουν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης του συνασπισμού και ενθαρρύνουν τη συμμαχία να επιτεθεί γι’ αυτό ακριβώς το λόγο» προκειμένου να επωφεληθούν από τη «σύγχυση και τη δημόσια κατακραυγή» στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν, είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για πρώτη φορά χθες λάβαμε εικόνες βίντεο» αυτής της τακτικής. «Αγωνιστές της Daech ανάγκαζαν πολίτες να εισέλθουν σε ένα κτίριο, σκοτώνοντας όποιον αντιστεκόταν» και τους χρησιμοποιούσαν «ως ασπίδες για να επιτίθενται στις ιρακινές δυνάμεις», ανέφερε.

Σύμφωνα πάντως, με τον κυβερνήτη της περιοχής της Μοσούλης, Nawfal Hammadi, «πάνω από 130 άμαχοι» σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές, που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα (βίντεο), στη συνοικία αλ-Τζαντίντα στη Μοσούλη.

 Από την πλευρά του ο Διοικητής του Γενικού Επιτελείου της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Patrik Steiger, υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα χτυπήματα που έγιναν, οφείλονται σε μια προσχεδιασμένη επίθεση της Daech, με παγιδευμένα αυτοκίνητα (αυτοκίνητα βόμβες VBIED). «Αεροπορικά χτυπήματα έγιναν από Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη στην ιρακινή πόλη Μοσούλη στις 17 Μαρτίου, αλλά όχι στην περιοχή όπου σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι» τόνισε την Πέμπτη, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας συνέντευξης τύπου του συνασπισμού άμυνας, ο εκπρόσωπος του Γαλλικού Γενικού Επιτελείου στρατού, σημειώνοντας ότι «η ισχύς των βομβών είχε προσαρμοστεί ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τον άμαχο πληθυσμό».

Για σφαγή “μεσαιωνικού τύπου” μιλάνε οι Ρώσοι

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, πάντως, έχει διαφορετική άποψη και επισημαίνει ότι τίποτα δεν έγινε από πλευράς Δύσης, για να βοηθήσει «με οποιονδήποτε τρόπο τον άμαχο πληθυσμό στην παλιά πόλη» της Μοσούλης.

Οι πολίτες της Μοσούλης, εκτίθενται σε «αμέτρητους κινδύνους», χωρίς «καμία ανθρωπιστική ή άλλη βοήθεια και χωρίς την παραμικρή μέριμνα για την προστασία και την ασφάλειά τους, από τον περασμένο Οκτώβριο». Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στην πόλη και απειλούνται από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και τις τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις στο έδαφος, των αγωνιστών τους ISIS, ανέφερε η Ρωσίδα εκπρόσωπος.

«H Μόσχα διέκοψε τη λειτουργία πτήσεων της πολεμικής αεροπορίας στην Μοσούλη, τον Οκτώβριο του 2016 με σκοπό ακριβώς την προστασία των αμάχων» λέει και συνεχίζει: Η σιωπή τους είναι εκκωφαντική σήμερα για την καταστροφή που προκάλεσαν στη Μοσούλη. Και οι εκθέσεις τους, χωρίς αιδώ μιλούν για “απελευθέρωση”»…

Στο μεταξύ το κεντρικό γραφείο της αστυνομίας στην επαρχία Νινευή, ανακοίνωσε ότι πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτα στην αγορά Ζοχούρ από την Daech, δυτικά της Μοσούλης.

Συν τοις άλλοις σύμφωνα με την εφημερίδα του Λιβάνου Rai al-Youm, οι τρομοκράτες έχουν εκτελέσει 23 αμάχους, επειδή αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την Daech, σε μια γειτονιά που βρίσκεται στην αριστερή όχθη της Μοσούλης. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης, ότι νεκρός είναι και ο Μαχμούντ Ισμαήλ, ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μοσούλης και η σύζυγός του, μετά από επίθεση που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές με ρουκέτες, στο σπίτι τους στο κέντρο της Μοσούλης.

Eπιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης