Ένας από τους ιδρυτές και βασικούς ιδεολόγους της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) προσδιορίστηκε από πολλές υπηρεσίες κατασκοπείας ότι είναι ο διάδοχος του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στην ηγεσία της, ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση χθες Δευτέρα η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Μετά τον θάνατο του Μπαγκντάντι σε αμερικανική επιχείρηση στα τέλη Οκτωβρίου στη Συρία, το ΙΚ ονόμασε τον Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κουρέσι νέο «χαλίφη των μουσουλμάνων». Το όνομα αυτό όμως ήταν άγνωστο στους περισσότερους αναλυτές· ορισμένοι διατύπωσαν αμφιβολίες ακόμη και για την ίδια την ύπαρξή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, που επικαλείται αξιωματούχους δύο υπηρεσιών πληροφοριών — δεν διευκρινίζει ποιων — ο νέος επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης είναι ο Αμίρ Μοχάμαντ Άμπντελ Ραχμάν αλ Μάουλα αλ Σάλμπι, ιδρυτικό μέλος της και «θεωρούμενος ως ένας από τους ιδεολόγους της».

Γόνος οικογένειας που ανήκει στη μειονότητα των Τουρκομάνων του Ιράκ, συγκαταλέγεται στους ελάχιστους μη Άραβες ψηλά στην ιεραρχία του ΙΚ. Ο πτυχιούχος του πανεπιστημίου της Μοσούλης διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στον ανελέητο διωγμό των Γεζίντι, της θρησκευτικής μειονότητας που μπήκε στο στόχαστρο των τζιχαντιστών στο Ιράκ το 2014.

Ο Σάλμπι φιγουράρει από τον Αύγουστο του 2019 στον κατάλογο των «πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών» των ΗΠΑ, που προσφέρουν αμοιβή έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα επιτρέψουν τη σύλληψη ή την εξόντωσή του. Παρουσιάζεται στον ad hoc ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως «δυνητικός διάδοχος του αρχηγού του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε την 27η Οκτωβρίου 2019 τον θάνατο του Μπαγκντάντι κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης καταδρομέων της χώρας του στη βορειοδυτική Συρία, μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα της εμπόλεμης χώρας με την Τουρκία.

Αφότου αυτοανακηρύχθηκε το 2014 «χαλίφης» σε εδάφη όπου ζούσαν ως και επτά εκατομμύρια άνθρωποι στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας που είχε κυριεύσει το ΙΚ με κεραυνοβόλα προέλαση, ο Μπαγκντάντι είχε μετατραπεί στο πλέον καταζητούμενο πρόσωπο στον πλανήτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης