Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες δήλωσε την Παρασκευή ότι τάσσεται υπέρ του να ελεγχθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Βολιβία από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, καθώς μετά την επικράτηση του προέδρου Έβο Μοράλες από τον πρώτο γύρο, η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία.

Ο Γκουτιέρες σημείωσε, έπειτα από συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βολιβίας Ντιέγκο Πάρι Ροδρίγκες, ότι τόσο η κυβέρνηση της Βολιβίας όσο και ο ΟΑΚ επιβεβαίωσαν πως θα γίνει επαλήθευση του αποτελέσματος της διαδικασίας και ότι ο ΟΗΕ είναι διατεθειμένος να προσφέρει «οποιαδήποτε» τεχνική συνδρομή κριθεί ότι χρειάζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υποστηρίζουμε απόλυτα τον έλεγχο αυτό», επέμεινε ο Γκουτιέρες, καλώντας εν αναμονή των αποτελεσμάτων του «τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και εκφράζοντας την ελπίδα πως η πρωτοβουλία αυτή «θα οδηγήσει σε μια θετική λύση».

Στην εξουσία από το 2006, ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας αρχηγός του κράτους της Βολιβίας, επανεξελέγη την Κυριακή από τον πρώτο γύρο, όμως η βραδύτητα και ιδίως η διακοπή της καταμέτρησης για σχεδόν μία ημέρα ξεσήκωσαν την αντιπολίτευση, με τον κυριότερο αντίπαλο του σοσιαλιστή προέδρου, τον κεντρώο Κάρλος Μέσα, να καταγγέλλει νοθεία και να ακολουθούν εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές των δύο πλευρών εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Κολομβία ζήτησαν να διεξαχθεί δεύτερος γύρος εάν ο ΟΑΚ δεν επαληθεύσει το αποτέλεσμα. Δεν έχει δοθεί πάντως επίσημα καμία διευκρίνιση μέχρι στιγμής ούτε για την ημερομηνία, ούτε για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα γίνει ο έλεγχος από την επιτροπή ειδικών του οργανισμού που πρότεινε να σταλεί το ταχύτερο στη χώρα ο Βολιβιανός ΥΠΕΞ αυτή την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης