Το μήνυμα ότι μαζί θα ξεπεράσουμε την κατάσταση με τον κορωνοϊό στέλνει με άρθρο του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Αναφέρει πως ο COVID-19 είναι ο κοινός μας εχθρός και πρέπει να κηρύξουμε τον πόλεμο σε αυτόν τον ιό και πως οι χώρες έχουν την ευθύνη να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να επιταχύνουν τις δράσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνιζει ακόμη ότι η πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του COVID-19 είναι κοινή ευθύνη όλων μας και υπογραμμίζει πως τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου του Αντόνιο Γκουτιέρες:

«Η αναταραχή που προκλήθηκε από τον COVID-19 βρίσκεται παντού γύρω μας. Ξέρω ότι πολλοί είναι αγχωμένοι, ανήσυχοι, μπερδεμένοι. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιμετωπίζουμε μία απειλή για την υγεία που δεν έχει υπάρξει όμοιά της κατά τη διάρκεια του βίου μας.

Στο μεταξύ ο ιός εξαπλώνεται, ο κίνδυνος αυξάνει και τα συστήματα υγείας, οι οικονομίες και η καθημερινή μας ζωή δοκιμάζονται σκληρά.

Οι πιο ευάλωτοι έχουν επηρεαστεί περισσότερο. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, αυτοί με προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα, αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη ιατρική θεραπεία και αυτοί που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή στο περιθώριο.

Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες από τον συνδυασμό της πανδημίας και των επιβραδυνόμενων οικονομιών θα επηρεάσουν τους περισσότερους από εμάς για μερικούς μήνες.

Ωστόσο, η μετάδοση του ιού θα πιάσει κορυφή. Οι οικονομίες μας θα ανακάμψουν.

Μέχρι τότε πρέπει να δράσουμε μαζί για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού και να φροντίσουμε ο ένας τον άλλο.

Αυτός είναι καιρός σύνεσης όχι πανικού. Επιστήμης, όχι στιγματισμού. Πραγματικών στοιχείων, όχι φόβων.

Αν και η κατάσταση έχει χαρακτηριστεί ως πανδημία, μπορούμε να την ελέγξουμε. Μπορούμε να επιβραδύνουμε τη μετάδοση, να προλάβουμε τη μόλυνση και να σώσουμε ζωές. Αυτό όμως θα απαιτήσει μια άνευ προηγουμένου εθνική και διεθνή δράση.

Ο COVID-19 είναι ο κοινός μας εχθρός. Πρέπει να κηρύξουμε τον πόλεμο σε αυτόν τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες έχουν την ευθύνη να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να επιταχύνουν τις δράσεις τους.

Πώς θα γίνει αυτό; Με την εφαρμογή αποτελεσματικού στρατηγικού περιορισμού, με την ενεργοποίηση και ενίσχυση συστημάτων έκτακτης ανάγκης, με τη δραματική αύξηση των εξετάσεων και τη φροντίδα των ασθενών, με την ετοιμότητα των νοσοκομείων εξασφαλίζοντας ότι έχουν χώρους νοσηλείας, προμήθειες και το απαραίτητο προσωπικό. Τέλος, με την ανάπτυξη σωτήριων ιατρικών παρεμβάσεων.

Όλοι μας έχουμε επίσης την ευθύνη να ακολουθούμε τις ιατρικές συμβουλές και να κάνουμε τα απλά πρακτικά βήματα που συστήνουν οι υγειονομικές αρχές.

Εκτός από το να είναι μία κρίση της δημόσιας υγείας, ο ιός μολύνει την παγκόσμια οικονομία. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν χτυπηθεί σοβαρά από την αβεβαιότητα.

Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν διαταραχτεί, οι επενδύσεις και η καταναλωτική ζήτηση έχουν κάνει βουτιά δημιουργώντας έναν πραγματικό και αυξανόμενο κίνδυνο μίας παγκόσμιας ύφεσης.

Οι οικονομολόγοι των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζουν ότι ο ιός μπορεί να κοστίσει φέτος στην παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ίσως πολύ περισσότερο.

Καμία χώρα δε μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Περισσότερο από ποτέ οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για να τονώσουν τις οικονομίες, να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις, να ενισχύσουν το εμπόριο και να εξασφαλίσουν τη στοχευμένη υποστήριξη για όλους τους ανθρώπους και τις κοινότητες που έχουν πληγεί από την ασθένεια ή τους πιο ευάλωτους από τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών οι οποίες επωμίζονται ένα δυσανάλογο φορτίο για την οικογενειακή φροντίδα.

Η πανδημία μάς κάνει να συνειδητοποιούμε τη διασύνδεση της ανθρώπινης οικογένειάς μας. Η πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του COVID-19 είναι κοινή ευθύνη όλων μας.

Τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση.

Ως μέρος της ανθρώπινης οικογένειας εργαζόμαστε εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο με τις κυβερνήσεις, παρέχοντας διεθνή καθοδήγηση και βοηθώντας τον κόσμο να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή.

Βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση μαζί και μαζί θα την ξεπεράσουμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης