«Πολύ σημαντική ευκαιρία» για τον κόσμο χαρακτήρισε σήμερα την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη ένας Δρόμος» ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η πρωτοβουλία αυτή, με έναν τόσο τεράτιο όγκο επενδύσεων και διεθνούς συνεργασίας, είναι «μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να ενισχύσουμε τις ικανότητές μας να εφαρμόσουμε τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια» είπε ο Γκουτέρες μιλώντας σε Κινέζους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, λίγο προτού αναχωρήσει για το Πεκίνο, όπου θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες το δεύτερο Φόρουμ Διεθνούς Συνεργασίας Μία Ζώνη Ένας Δρόμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν δούμε τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, την ατζέντα (των Ηνωμένων Εθνών) για το 2030, παρατηρούμε ότι δεν επιτυγχάνουμε επαρκή πρόοδο. Η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη δεν αρκεί. Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα. Δεν υπάρχει αρκετή στήριξη για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης», σημείωσε.

Ο Γκουτέρες επεσήμανε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται και «δεν είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις που δώσαμε» με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. «Και ανησυχούμε πολύ επειδή δεν βλέπουμε να υπάρχει στον κόσμο η απαραίτητη πολιτική βούληση για να αναστραφεί αυτή η αρνητική τάση», κατέληξε.

Η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών εγκρίθηκε το 2015 και αποτελεί το παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σκοπός της είναι η εξάλειψη της φτώχειας και η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα έως το 2030, χωρίς κανένας να μένει στο περιθώριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης