Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε την Πέμπτη στο Λονδίνο ότι οι αντιτρομοκρατικές πολιτικές μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ απηύθυνε παράλληλα έκκληση στα μέσα ενημέρωσης να μη «στιγματίζουν» ολόκληρες κοινότητες όταν καλύπτουν επιθέσεις.

«Χωρίς στέρεη βάση στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αντιτρομοκρατικές πολιτικές μπορεί να οδηγήσουν σε αδικίες», προειδοποίησε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στους φοιτητές του School of Oriental and African Studies (SOAS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορεί στην πράξη να μας κάνουν λιγότερο ασφαλείς, υποσκάπτοντας την καλή διακυβέρνηση και το κράτος του δικαίου», συνέχισε ο ΓΓ του ΟΗΕ. «Η τρομοκρατία συνιστά θεμελιωδώς την άρνηση, την καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας δεν θα είναι ποτέ επιτυχής αν διαιωνίζει την ίδια άρνηση και την ίδια καταστροφή», έκρινε ακόμη ο Γκουτέρες.

«Δυστυχώς, οι πολιτικές εντός των ορίων του αγώνα κατά της τρομοκρατίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν, και χρησιμοποιούνται, για να καταστέλλονται ειρηνικές διαδηλώσεις και κινήματα με θεμιτές διαμαρτυρίες, προκειμένου να φιμωθεί ο διάλογος και η διάδοση ιδεών, να στοχοθετηθούν και να φυλακιστούν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισήμανε ακόμη ο Γκουτέρες, χωρίς να αναφερθεί σε κάποια χώρα ονομαστικά.

Η πλειονότητα εξ όσων διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες, συνέχισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ζει «σε χώρες όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται. Και είναι αυτές οι παραβιάσεις που μερικές φορές αποτελούν το καταλυτικό στοιχείο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επέστησε παράλληλα την προσοχή των ΜΜΕ στον τρόπο που καλύπτουν τις επιθέσεις. «Έχουμε όλοι την ευθύνη να βασίζουμε τις αφηγήσεις μας σε γεγονότα και να αποφεύγουμε να κάνουμε τη δουλειά των τρομοκρατών, δαιμονοποιώντας και στιγματίζοντας κάποιες κοινότητες».

«Σε ορισμένες χώρες, η πλειονότητα των τρομοκρατικών σχεδίων και ενεργειών (καταρτίζονται και) διαπράττονται από οργανώσεις της άκρας δεξιάς», σημείωσε ο Γκουτέρες. «Και μολαταύτα, τα μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται πολύ περισσότερο στις επιθέσεις που διαπράττονται από μετανάστες ή από μέλη εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης