Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε επίσημη επίσκεψη στην Κολομβία, απηύθυνε έκκληση χθες Τετάρτη να κηρυχθεί «άμεσα» κατάπαυση του πυρός «άνευ όρων» για «να σωθεί» η Αιθιοπία.

«Η ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία με παρακινεί να απευθύνω (…) επείγουσα έκκληση στους πρωταγωνιστές της ένοπλης σύρραξης στην Αιθιοπία να κηρύξουν άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός προκειμένου να σωθεί η χώρα», είπε ο κ. Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκεχειρία «θα επιτρέψει να γίνει διάλογος» μεταξύ των αντίπαλων πλευρών ώστε «να επιλυθεί η κρίση» και η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής «να γίνει εκ νέου παράγοντας σταθερότητας στην περιφέρεια», πρόσθεσε, καθώς ολοκλήρωνε τη διήμερη επίσκεψή του στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ειρηνευτική διαδικασία.

Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ καταγράφθηκε καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, έπειτα από έναν χρόνο αιματηρών εχθροπραξιών ανάμεσα στον ομοσπονδιακό στρατό και τους αντάρτες από την επαρχία Τιγκράι (βόρεια) και συμμάχους τους.

Αφού απώθησαν τις ομοσπονδιακές δυνάμεις από τα εδάφη τους, οι αντάρτες του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF) προωθήθηκαν και απειλούν πλέον να καταλάβουν την πρωτεύουσα, την Αντίς Αμπέμπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης