Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί μαζικά ώστε «να αποφευχθεί το χειρότερο» στη Σομαλία, μια χώρα στο Κέρας της Αφρικής που απειλείται άμεσα από νέο λιμό.

Εξαιτίας της ακραίας ξηρασίας που πλήττει την ανατολική Αφρική, αλλά και των συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής, των ασθενειών και της χολέρας, η Σομαλία βρίσκεται στα πρόθυρα του τρίτου λιμού σε διάστημα 25 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι στη Σομαλία περισσότεροι από 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός πληθυσμός της χώρας, έχει άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, εκ των οποίων τα 3 εκατομμύρια υποφέρουν από τον λιμό.

Ο ΟΗΕ κήρυξε επισήμως στις 20 Φεβρουαρίου λιμό στο σπαρασσόμενο από εμφύλιο Νότιο Σουδάν, ο οποίος πλήττει 100.000 ανθρώπους. Η Σομαλία, όπως και η Υεμένη και η Νιγηρία, βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα σε αυτές τις τέσσερις χώρες.

Άλλες χώρες της ανατολικής Αφρικής, όπως η Κένυα και η Αιθιοπία, πλήττονται επίσης από την ξηρασία, έπειτα από πολλούς μήνες με ιδιαίτερα ασθενείς βροχοπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης