Το γραφείο της γενικής εισαγγελείας της Γουατεμάλα επιβεβαίωσε το Σάββατο τη σύλληψη ενός μέλους του Κογκρέσου, του Χούλιο Χουάρες Ραμίρες, που κατηγορείται ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας δυο δημοσιογράφων το 2015.

Εισαγγελείς και ερευνητές της Διεθνούς Επιτροπής κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα θεωρούν ότι ο πολιτικός ενορχήστρωσε την επίθεση εναντίον των δημοσιογράφων Ντανίλο Εφραίν Σαπόν Λόπες και Φεντερίκο Μπενχαμίν Σαλασάρ Χερόνιμο, οι οποίοι είχαν δολοφονηθεί τον Μάρτιο του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χουάρες συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου κοντά στο σπίτι του, στο νότιο προάστιο Σουτσιτεπέκες, και μετήχθη στο κέντρο της πρωτεύουσας. Δήλωσε αθώος όταν προσήχθη ενώπιον δικαστή το απόγευμα του Σαββάτου.

«Αυτός που δεν χρωστάει τίποτα δεν φοβάται τίποτα, για αυτό είμαι εδώ, στο όνομα του Θεού, ο οποίος θα τα ξεδιαλύνει όλα», υποστήριξε ο Χουάρες μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Μιλήστε με τον Τύπο στο Σουτσιτεπέκες και θα αντιληφθείτε ότι ποτέ, ποτέ δεν είχα προβλήματα με τον Τύπο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Χουάρες βάσει του αμερικανικού «νόμου Μαγκνίτσκι» για τη λογοδοσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διεθνές επίπεδο, εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής του στη δολοφονική επίθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της Γουατεμάλας το 2015, ο Χουάρες αυτοπαρουσιαζόταν ως φίλος του Σαπόν και είχε παραδεχθεί πως συνάντησε τον δημοσιογράφο την ημέρα που δολοφονήθηκε. «Για αυτό θέλουν να διεξαγάγουν έρευνα σε βάρος μου, αλλά δεν είχα καμιά ανάμειξη στον φόνο», είπε ο Χουάρες στα ΜΜΕ.

Ο Χουάρες ήταν δήμαρχος της πόλης Σαν Αντόνιο Λα Ουνιόν από το 2012 μέχρι το 2015 και εξελέγη στο Κογκρέσο το 2016. Σύμφωνα με ερευνητές ο Σαπόν, δημοσιογράφος της εφημερίδας Prensa Libre, δολοφονήθηκε επειδή έκανε έρευνα για τη διαφθορά επί των ημερών του Χουάρες στη δημαρχία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης