Περίπου 2.000 μετανάστες που είχαν ενωθεί με ένα καραβάνι πολιτών κρατών της κεντρικής Αμερικής που κατευθύνεται στις ΗΠΑ επιστρέφουν στην πατρίδα τους με τη βοήθεια των Αρχών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες.

Άλλοι περίπου 500 μεταφέρονται με λεωφορεία, είπε ο Μοράλες σε δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες με σκοπό να επεξεργαστούν μια στρατηγική για την «ασφαλή» επιστροφή των μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες μετανάστες, που έφυγαν για να σωθούν από τη βία και την ανέχεια στις πατρίδες τους, συγκεντρώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στα σύνορα της Γουατεμάλας με το Μεξικό, παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε ότι δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στο έδαφος της χώρας του.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απείλησε εξάλλου να διακόψει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον στην Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ εάν δεν εμποδίσουν τους μετανάστες να περάσουν από το έδαφός τους καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας εκτίμησε ότι 5.000 ως 5.400 μετανάστες από την Ονδούρα και άλλα κράτη βρίσκονταν στην επικράτεια της χώρας του, από τους οποίους 2.000 επέστρεψαν, ενώ το Μεξικό γνωστοποίησε ότι περίπου 640 υπέβαλαν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στις μεξικανικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μοράλες είπε ότι συζήτησε για την κατάσταση στα σύνορα Γουατεμάλας-Μεξικού με τον Ερνάντες και με τον Mεξικανό ομόλογό τους Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Το καραβάνι αυτό ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα από το Σαν Πέδρο Σούλα στην Ονδούρα — μια από τις χώρες που αντιμετωπίζουν το οξύτερο πρόβλημα εξαιτίας της εγκληματικότητας στην περιοχή — με όλο και περισσότερους μετανάστες να εντάσσονται σε αυτό καθ’ οδόν.

Οι περισσότεροι έφθασαν στα σύνορα την Παρασκευή, έπειτα από ένα ταξίδι 600 χιλιομέτρων, και χιλιάδες κατασκήνωσαν γύρω από μια γέφυρα στον ποταμό που αποτελεί το φυσικό σύνορο της Γουατεμάλας και του Μεξικού.
Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης