Δικαστήριο της Γουατεμάλας αποφάσισε την Πέμπτη να παραπέμψει γνωστό δημοσιογράφο, που συνελήφθη πριν από τέσσερις μήνες, σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος και εκβιάσεις.

Ο δημοσιογράφος και εκδότης Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα, σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης του δεξιού προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι, συνελήφθη στα τέλη Ιουλίου, εν μέσω εφόδου της αστυνομίας στο σπίτι του. Έχει διαταχθεί να παραμείνει προφυλακισμένος ως τη δίκη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγγελικοί λειτουργοί και στελέχη της κυβέρνησης έχουν διαψεύσει επανειλημμένα την καταγγελία του δημοσιογράφου πως η έρευνα σε βάρος του αποτελεί «πολιτικό διωγμό».

Ο κ. Σαμόρα, 65 ετών, είναι ο ιδρυτής, εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας El Periódico, γνωστής για τις έρευνές της για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς.

Η εφημερίδα αναγκάστηκε να απολύσει το 80% του προσωπικού της και ανέστειλε την έκδοση της έντυπης μορφής της, δημοσιεύει μόνο στο διαδίκτυο, αφότου συνελήφθη ο επικεφαλής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το καλύτερο σενάριο για μένα είναι ότι θα βγω από τη φυλακή τη 14η Ιανουαρίου 2024, όταν ο (πρόεδρος) Γιαματέι θα παραδώσει την εξουσία», είπε ο Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα σε δημοσιογράφους που κάλυπταν την ακροαματική διαδικασία. «Έχω υπομονή και την αλήθεια στο πλευρό μου», πρόσθεσε, με χειροπέδες στα χέρια, αισθανόμενος εμφανώς άβολα.

Η σύλληψη του δημοσιογράφου εγγραφόταν στο πλαίσιο ευρείας εκστρατείας διώξεων σε βάρος εισαγγελέων, δικαστών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στελεχών της αντιπολίτευσης στη Γουατεμάλα.

Μέλη της Διαμερικανικής Ένωσης Τύπου (Inter-American Press Association, IAPA), περιφερειακού οργανισμού υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας που ζητεί να αφεθεί ελεύθερος ο γουατεμαλτέκος δημοσιογράφος, παρακολούθησαν τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, που επιβλέπει ο δικαστής Φρέντι Ορεγιάνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης