Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι δήλωσε χθες Σάββατο ότι ακόμη 19 πολίτες της χώρας που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Ο Γιαματέι είχε πει προχθές Παρασκευή ότι «μεγάλο μέρος» των 73 Γουατεμαλτέκων που επαναπατρίστηκαν αεροπορικώς τη Δευτέρα μετά την απόφαση των αμερικανικών αρχών να απελαθούν αποδείχθηκε πως είχαν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, στελέχη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) που βρίσκονται στη χώρα του έκαναν δειγματοληπτικά διαγνωστικές εξετάσεις και επιβεβαίωσαν 12 κρούσματα.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ άσκησε ασφυκτική πίεση στη Γουατεμάλα να συνεχίσει να υποδέχεται μετανάστες που απελαύνονται, παρά την εντεινόμενη ανησυχία ότι οι άνθρωποι που επαναπατρίζονται στη φτωχή χώρα ενδέχεται να έχουν μολυνθεί και η ασθένεια COVID-19 να εξαπλωθεί.

Η πτήση της Δευτέρας βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής θύελλας που ξέσπασε στη Γουατεμάλα καθώς ο υπουργός Υγείας Ούγο Μονρόι είπε πως το 75% των ανθρώπων που επαναπατρίστηκαν με αυτή είχαν μολυνθεί. Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μετέδωσε επικαλούμενο γουατεμαλτέκο αξιωματούχο ότι οι φορείς του ιού είναι τουλάχιστον 44.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι σαφές το πότε μολύνθηκαν οι μετανάστες. Έχουν καταγραφεί 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στις τάξεις των εργαζομένων της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τα τελωνεία και τη μετανάστευση, της ICE, συμπεριλαμβανομένων 13 σε κέντρο κράτησης στη Λουιζιάνα.

Οι πτήσεις με τις οποίες επαναπατρίζονται μετανάστες στη Γουατεμάλα από τις ΗΠΑ ανακοινώθηκε την Πέμπτη ότι αναστέλλονται εκ νέου, για τρίτη φορά. Οι πτήσεις επαναλήφθηκαν τη Δευτέρα, έπειτα από την προηγούμενη πενθήμερη αναστολή τους εξαιτίας και σε εκείνη την περίπτωση του εντοπισμού κρουσμάτων μόλυνσης.

Πάνω από 230 μετανάστες που έχουν απελαθεί και κρατούνται σε καραντίνα υπό αστυνομική φρούρηση σε αθλητικό κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας της κεντρικής Αμερικής εξέφρασαν φόβους χθες πως εκτέθηκαν, ή εκτίθενται ακόμα, στον κορονοϊό. «Έχουμε πανικοβληθεί», είπε ένας τους.

Οι Αρχές της Γουατεμάλας κατέγραφαν μέχρι χθες επτά θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, επί συνόλου 235 κρουσμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης