Η έρευνα για τα λείψανα δεκάδων παιδιών, μελών κοινότητας αυτοχθόνων που πιστεύεται ότι σφαγιάστηκαν και θάφτηκαν μυστικά σε πρώην στρατόπεδο των ένοπλων δυνάμεων εν μέσω του εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα τη δεκαετία του 1980, ανεστάλη επ’ αόριστον εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας, ανέφεραν μη κυβερνητικές οργανώσεις χθες Πέμπτη.

Η εκταφή στο χωριό Τσιούλ, το οποίο απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, προγραμματιζόταν να αρχίσουν το πρωί της Τρίτης, αλλά ανεστάλησαν, καθώς κάτοικοι διαδήλωσαν κι εμπόδισαν ιατροδικαστικούς να αρχίσουν την έρευνα, χωρίς να εξηγήσουν γιατί εναντιώνονται σε αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει νέα ημερομηνία για τις εκταφές λόγω της κατάστασης ασφαλείας», δήλωσε ο Διέγο Ριβέρα, επικεφαλής της οργάνωσης των θυμάτων ASOMOVIDNQ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Ριβέρα στηλίτευσε την έλλειψη συντονισμού των αρχών, κρίνοντας πως εμποδίζει την έρευνα.

Ο Αρνούλφο Οσλάχ, ένας από τους επιζήσαντες, που βρισκόταν επιτόπου την Τρίτη, κατήγγειλε πως ανάμεσα σε όσους πρόβαλαν αντίσταση στην εκταφή είναι πρώην μέλη των ένοπλων δυνάμεων, που πιθανόν ενέχονταν στη σφαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει πως η καταγγελία του Οσλάχ, που προστατευόταν από τις Αρχές για να μην υποστεί επίθεση κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, σύμφωνα με την εισαγγελία, δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Η σφαγή στο χωριό Τσιούλ, μια από τις πολλές με θύματα μέλη κοινοτήτων των Μάγια, διαπράχθηκε την 21η Μαΐου 1988.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο στρατός συνέλαβε εκατοντάδες κατοίκους και τους οδήγησε στο στρατόπεδο, όπου τα παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς.

Κατά τον κ. Οσλάχ, 116 παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 15 ετών βασανίστηκαν από στρατιωτικούς, που κατόπιν τα πέταξαν σε πηγάδι μέσα στη βάση όπου πνίγηκαν.

Δεν υπάρχει επίσημη αναφορά για τον αριθμό των θυμάτων, ούτε σαφήνεια για τα κίνητρα της στρατιωτικής μονάδας που είχε τη βάση της στο Τσιούλ.

Ο στρατός της Γουατεμάλας έχει κατηγορηθεί για γενοκτονία των αυτοχθόνων λαών της Γουατεμάλας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης