Η αστυνομία της Γουατεμάλας ανακοίνωσε ότι το Σαββατοκύριακο διέσωσε 126 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αϊτινούς, που είχαν εγκαταλειφθεί μέσα σε ρυμουλκό φορτηγού στο νότιο τμήμα της χώρας, καθώς προσπαθούσαν να περάσουν στο Μεξικό και να φθάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ.

Οι μετανάστες εντοπίστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, αφού η αστυνομία ειδοποιήθηκε πως είχε «εγκαταλειφθεί ρυμουλκό» φορτηγού σε δρόμο μεταξύ των πόλεων Νουέβα Κονσεψιόν και Κοκάλες, στη νότια Γουατεμάλα, εξήγησε στον Τύπο ο Χόρχε Αγκιλάρ, εκπρόσωπος των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ακούσαμε κραυγές και χτυπήματα μέσα από το ρυμουλκό, ανοίξαμε τις πόρτες και στο εσωτερικό του βρήκαμε 126 ανθρώπους χωρίς χαρτιά: 106 από την Αϊτή, 11 από το Νεπάλ και 9 από την Γκάνα», διευκρίνισε.

Οι μετανάστες οδηγήθηκαν σε κέντρο υποδοχής του Ινστιτούτου Μετανάστευσης της Γουατεμάλας.

Η κεντρική Αμερική, από όπου χιλιάδες πολίτες της Γουατεμάλας, της Ονδούρας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Νικαράγουας φεύγουν κάθε χρόνο για να προσπαθήσουν να φθάσουν στις ΗΠΑ, είναι πλέον και η ίδια εδώ και αρκετούς μήνες αντιμέτωπη με μεταναστευτική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες μετανάστες από άλλα κράτη, ειδικά από την Αϊτή, προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ, παρά το ότι το ταξίδι διαμέσου αρκετών χωρών της νότιας Αμερικής είναι εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο.

Από την αρχή του 2021, πάνω από 50 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στον Παναμά προσπαθώντας να περάσουν τη ζώνη της ζούγκλας στην επαρχία Νταριέν, στα σύνορα με την Κολομβία, σύμφωνα με την παναμαϊκή εισαγγελία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, ανέφερε την Παρασκευή πως πάνω από 7.500 Αϊτινοί μετανάστες απελάθηκαν μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες από τις αρχές των ΗΠΑ με 70 ειδικές μισθωμένες πτήσεις.

Η μεξικανική κυβέρνηση επίσης προχώρησε σε επαναπατρισμούς Αϊτινών μεταναστών στο Πορτ-ο-Πρενς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης