Συνολικά 36 ύποπτοι για επιθέσεις κατά των ΗΠΑ κρατούνται στην αμερικανική φυλακή Γκουαντάναμο χωρίς να υπάρχει προοπτική να δικαστούν, δήλωσε ένας νομικός σύμβουλος του Πενταγώνου ενώπιον της Επιτροπής του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων.

Από τους 148 εναπομείναντες κρατούμενους στη διαβόητη αυτή φυλακή στην Κούβα, 79 πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλες ώρες, 33 πρόκειται να δικαστούν και 36 εξακολουθούν να κρατούνται βάσει του δικαίου του πολέμου, δήλωσε ο ταξίαρχος Ρίτσαρντ Γκρος στην Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη ήταν η δεύτερη μέρα ακρόασης της αμερικανικής αποστολής από το 10μελές σώμα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, το οποίο εξετάζει τις πολιτικές της Ουάσινγκτον για την απαγόρευση των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρισης, στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου των χωρών που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων.

Ο Γκρος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ κρατούν τους υπόπτους- που φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο της αλ Κάιντα, τους Ταλιμπάν και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις – βάσει του εθνικού και του διεθνούς δικαίου.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι κάποιοι εξ αυτών ενδέχεται να συνεχίσουν να βρίσκονται υπό κράτηση για αρκετό καιρό ακόμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο πλαίσιο αυτής της σύρραξης οι ΗΠΑ έχουν συλλάβει και κρατούν εχθρούς και έχουν το δικαίωμα να τους κρατούν μέχρι το πέρας των εχθροπραξιών βάσει του δικαίου του πολέμου», εξήγησε.

Μόλις ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ζητήσει να κλείσει το Γκουαντάναμο. Όμως οι προσπάθειές του καθυστέρησαν εξαιτίας της αντίθεσης Αμερικανών κοινοβουλευτικών και των βραδέων διαδικασιών ελέγχου, ο οποίος γίνεται πριν τη μεταφορά των κρατούμενων.

Εξάλλου πολλές ξένες κυβερνήσεις είναι επιφυλακτικές να δεχθούν κρατούμενους του Γκουαντάναμο, ακόμη και αυτούς που είναι πολίτες τους.

Επιπλέον, κάποια από τα στοιχεία εναντίον των υπόπτων έχουν συγκεντρωθεί με μεθόδους που θεωρούνται βασανιστήρια και είναι πιθανό να μην γίνουν δεκτά στο δικαστήριο.

Ο Κιθ Χάρπερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ξεκαθάρισε ότι ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Χουάν Μέντες δεν μπορεί να επισκεφθεί ιδιωτικά τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια και τη διατήρηση του απορρήτου.

Πρόσθεσε ότι μόνο οι δικηγόροι των κρατούμενων και ο Ερυθρός Σταυρός έχουν λάβει τέτοια άδεια.

Στο μεταξύ την ώρα που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απαντούσαν στις ερωτήσεις της Επιτροπής για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ ακτιβιστές διοργάνωναν στη Γενεύη σιωπηλή διαμαρτυρία.

Μερικές δεκάδες νεαροί που ανήκουν στην ομάδα Chicago WCG «Καταγγέλλουμε τη γενοκτονία» πραγματοποίησαν σιωπηλή συγκέντρωση κρατώντας πορτρέτα του Ντόμινικ Φράνκλιν, ενός νεαρού 23 ετών ο οποίος πέθανε τον Ιούνιο όταν η αστυνομία την ώρα που του περνούσε χειροπέδες τον χτύπησε με ένα όπλο που προκαλεί ηλεκτροσόκ.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος και μέλη διάφορων οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης