«Ο κόσμος σήμερα κατακλύζεται από προβλήματα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να είναι μπερδεμένοι και να μετρούν ζημιές. Αλλά κανένα πρόβλημα δεν είναι πιο επείγον σήμερα από την στρατιωτικοποίηση της πολιτικής και την νέα κούρσα εξοπλισμών. Η διακοπή και η αναστροφή αυτής της καταστροφικής κούρσας πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» προειδοποιεί με άρθρο του στο περιοδικό Time ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης και καλεί τους Βλάντιμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ να αποκηρύξουν – μέσω ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – τον πυρηνικό πόλεμο.

«Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Περισσότερα στρατεύματα, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού έρχονται στην Ευρώπη. Οι νατοϊκές και ρωσικές δυνάμεις και τα όπλα που χρησιμοποιούνται για να αναπτυχθούν σε απόσταση, τοποθετούνται τώρα πιο κοντά μεταξύ τους, σαν να επρόκειτο να πυροβολήσουν εξ επαφής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ενώ τα κράτη αγωνίζονται να χρηματοδοτήσουν βασικές κοινωνικές ανάγκες του λαού, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται. Τα χρήματα είναι εύκολο να βρεθούν για εξελιγμένα όπλα των οποίων η καταστροφική δύναμη είναι συγκρίσιμη με τα όπλα μαζικής καταστροφής» αναφέρει ο 85χρονος Ρώσος πολιτικός, που μεσουράνησε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

«Οι πολιτικοί και οι ηγέτες των στρατιωτικών δυνάμεων ακούγονται όλο και πιο φιλοπόλεμοι και τα δόγμα άμυνας όλο και πιο επικίνδυνα. Οι σχολιαστές και οι τηλεοπτικές προσωπικότητες ενώνουν τις φωνές τους με την πολεμοχαρή χορωδία. Όλα δείχνουν σαν ο κόσμος να ετοιμάζεται για πόλεμο».

«Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80, μαζί με τις ΗΠΑ ξεκινήσαμε μία διαδικασία μείωσης των πυρηνικών όπλων και του περιορισμού της πυρηνικής απειλής (…) σήμερα ωστόσο η πυρηνική απειλή φαίνεται και πάλι πραγματική. Οι σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων πάνε από το κακό στο χειρότερο εδώ και αρκετά χρόνια. Οι υπέρμαχοι των όπλων αυξάνονται και η οπλοβιομηχανία τρίβει τα χέρια της. Πρέπει να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Πρέπει να ξαναρχίσουμε τον πολιτικό διάλογο με στόχο τις κοινές αποφάσεις και τις κοινές δράσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκορμπατσόφ καλεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να κάνουν το πρώτο βήμα.

«Συγκεκριμένα, προτείνω να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, για να εγκρίνει ένα ψήφισμα που θα δηλώνει ότι ο πυρηνικός πόλεμος είναι απαράδεκτος και δεν θα πρέπει ποτέ να δοθεί. Πιστεύω πως η πρωτοβουλία για την υιοθέτηση ενός τέτοιου ψηφίσματος θα πρέπει να προέλθει από τον Ντόλαντ Τραμπ και τον Βλάντιμιρ Πούτιν – τους προέδρους των δύο κρατών που κατέχουν πάνω από το 90% των παγκόσμιων πυρηνικών οπλοστασίων και ως εκ τούτου φέρουν ειδική ευθύνη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης