Οι γονείς του Ότο Γουόρμπιερ, του αμερικανού φοιτητή που παρέμεινε κρατούμενος για 18 μήνες στη Βόρεια Κορέα και απεβίωσε στα 22 του χρόνια, λίγο καιρό μετά την απελευθέρωσή του -ενώ βρισκόταν σε κώμα- τον Ιούνιο του 2017, προσέφυγαν την Πέμπτη σε δικαστήριο της Ουάσινγκτον εναντίον του βορειοκορεατικού καθεστώτος, το οποίο κατηγορούν για τον «φόνο» και τα «βάρβαρα βασανιστήρια» που υπέστη ο γιος τους.

Η μήνυση και αγωγή υποβλήθηκε από τη Σίνθια και τον Φρέντρικ Γουόρμπιερ σε μια ιδιαίτερα λεπτή από διπλωματική άποψη συγκυρία, καθώς απομένουν μόλις μερικές εβδομάδες ως τη σύνοδο κορυφής του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην οποία θα συζητηθεί το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, ενώ σήμερα ο Κιμ συναντάται με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Ότο απήχθη, κρατήθηκε φυλακισμένος για πολιτικούς σκοπούς, χρησιμοποιήθηκε σαν πιόνι κι υπέστη εξαιρετικά σκληρή και βάρβαρη μεταχείριση από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, και δολοφονήθηκε», ανέφερε ο πατέρας του φοιτητή σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Σύμφωνα με τη μήνυση, ο Ότο Γουόρμπιερ φυλακίστηκε αφού ομολόγησε ψευδώς και υπό πίεση την κλοπή μιας προπαγανδιστικής αφίσας του καθεστώτος κατά τη διάρκεια ενός οργανωμένου ταξιδιού στην Πιονγκγιάνγκ τον Δεκέμβριο του 2015, καθώς και ότι κατασκόπευε για τη CIA. Η δίκη του νεαρού διήρκεσε λιγότερο από μια ώρα• καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταδικαστικά έργα τον Μάρτιο του 2016. Επαναπατρίστηκε σε κώμα στις
ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2017 και απεβίωσε μία εβδομάδα αργότερα.

Η υπόθεση του Γουόρμπιερ εντασσόταν στη συνεχή κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ την περίοδο που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Η Βόρεια Κορέα έκανε τον Ιανουάριο του 2016 την τέταρτή της κατά σειρά δοκιμή πυρηνικού όπλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος για καιρό εξαπέλυε προσωπικές προσβολές εναντίον τον Κιμ και απείλησε επανειλημμένα να «καταστρέψει ολοσχερώς» τη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, αναφέρθηκε στον Κιμ αυτή την εβδομάδα λέγοντας πως είναι «πολύ αξιότιμος» και «πολύ ανοιχτός».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης