Η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν χθες Κυριακή στο Κονακρί, την πρωτεύουσα της Γουινέας, όπου μέλη των Ειδικών Δυνάμεων φέρονται να ανέτρεψαν τον πρόεδρο Άλφα Κοντέ και να κατέλυσαν το Σύνταγμα και τους θεσμούς.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η βία και μέτρα πέραν της συνταγματικής τάξης υπονομεύουν τις προοπτικές να υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στη Γουινέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τα (…) γεγονότα στο Κονακρί», αναφέρει δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Αυτές οι ενέργειες θα περιορίσουν τη δυνατότητα των ΗΠΑ και άλλων διεθνών εταίρων της Γουινέας να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα καθώς βασίζει στον δρόμο προς την εθνική ενότητα κι ένα φωτεινότερο μέλλον για τον λαό της».

Νωρίτερα, το πραξικόπημα, που φέρεται να οργάνωσε ο συνταγματάρχης Μαμαντί Ντουμπουγιά, επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων, πρώην υπαξιωματικός της γαλλικής Λεγεώνας, καταδίκασαν η διπλωματία της Γαλλίας, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Αφρικανική Ένωση και άλλοι αφρικανικοί θεσμοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης