Η προσπάθεια να τερματιστεί η βία εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμποδίζεται από το μίγμα της ανόδου της άκρας δεξιάς και της διάδοσης του σεξισμού και των στερεοτύπων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Thomson Reuters Foundation στη Νέα Υόρκη η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων, η Βέρα Γιούροβα, την Τετάρτη.

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην προσπάθεια να μειωθεί η βία λόγω του φύλου είναι ανεπαρκής, παρά την προώθηση νομοσχεδίων, εκστρατειών ευαισθητοποίησης, την κινητοποίηση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των δικαστικών συστημάτων στην Ε.Ε., τόνισε η Τσέχα πολιτικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μία στις τρεις γυναίκες στην Ε.Ε. έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (ΕΙΙΦ).

«Δεν επιτυγχάνεται πρόοδος ακόμη», έκρινε η Γιούροβα, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

«Σε ορισμένα κράτη [μέλη] βλέπουμε ακόμη και υπαναχώρηση, την επιστροφή σε παλιές συντηρητικές αξίες, τη θέση ότι η γυναίκα ανήκει στην κουζίνα και στην κρεβατοκάμαρα, για το πούμε απλά», συνέχισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κόμματα της άκρας δεξιάς προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν το άγχος για την οικονομική προοπτική, τις τεχνολογικές αλλαγές και τις απειλές για την ασφάλεια και υπόσχονται στον κόσμο την επιστροφή στις παλιές, «καλές» εποχές, παρατήρησε η επίτροπος.

Αυτό συμβαίνει «παντού, σε όλες τις χώρες όπου είναι ενεργά κόμματα της άκρας δεξιάς», συμπλήρωσε η Γιούροβα.

Το αφήγημα των παλιών καλών καιρών εμπεριέχει μόνιμα αρνητικά στερεότυπα σε βάρος των γυναικών, ανάμεσα στα οποία και το ότι «η βία κάποιου είδους είναι αναπόφευκτη, ή ακόμη και φυσιολογική», τόνισε.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης οι γυναίκες γίνονται στόχος φραστικής βίας, ενώ οι πολιτικές θέσεις που εκφράζονται μέσω αυτών υιοθετούνται συχνά με μεγάλη ταχύτητα από πολιτικούς κύκλους, προειδοποίησε η επίτροπος.

«Οι γυναίκες και τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ διατρέχουν κίνδυνο», έκρινε.

Η Γιούροβα, που ολοκληρώνει τη θητεία της στην Επιτροπή Γιούνκερ (2014-2019) τον Οκτώβριο, επέβλεψε προσπάθειες να αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα των γυναικών, να σημειωθεί πρόοδος στην προσπάθεια για μισθολογική ισότητα, να τονωθεί η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, να μειωθεί η βία εξαιτίας του φύλου.

Οι προσπάθειες παρέμειναν πάντως «ανολοκλήρωτες», παραδέχθηκε η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Ισότητα των Φύλων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης