Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας με σκοπό να διαπιστωθεί εάν ο προκάτοχός του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει παραβιάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία αποδεχόμενος τον διορισμό του στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Με επιστολή του, που εστάλη την Κυριακή, ο κ. Γιούνκερ ενημέρωσε την Ευρωπαία Διαμεσολαβητή Έμιλι Ο’ Ράιλι πως έχει ζητήσει από τον Barroso να «προσκομίσει διευκρινίσεις σχετικά με τις νέες του αρμοδιότητες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε την O’ Ράιλι πως από τώρα και στο εξής ο Μπαρόζο «θα γίνεται δεκτός στην Επιτροπή όχι ως πρώην πρόεδρός της αλλά ως εκπρόσωπος συμφερόντων».

Με αυτόν τον τρόπο ο Γιούνκερ υπονόησε πως ο Μπαρόζο θα πρέπει να εγγραφεί στο ευρωπαϊκό Μητρώο Διαφάνειας.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνεκρ, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει «τη μόνιμη δέσμευσή του να λειτουργεί με ακεραιότητα και διακριτικότητα». Ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος πως υπήρξε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται έκθεση επιτροπής δεοντολογίας, η οποία διερευνά τις δραστηριότητες των πρώην επιτρόπων για διάστημα 18 μηνών μετά το τέλος της θητείας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., οι πρώην επίτροποι ενδέχεται να χάσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, εάν διαπιστωθεί πως δεν ενεργούν με όρους ακεραιότητας κατά την εκτέλεση των επαγγελματικών τους καθηκόντων μετά την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης