Μια ανεξάρτητη Καταλονία θα πρέπει να αιτηθεί για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμήνυσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολιτική προσέγγιση ισχύει για κάθε καινούριο κράτος.

Οι αρχές της Καταλονίας σκοπεύουν να προχωρήσουν την 1η Οκτωβρίου στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, μολονότι το Συνταγματικό Δικαστήριο το έχει κρίνει παράνομο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αν υπήρχε μια ψήφος υπέρ του «ναι» στην καταλανική ανεξαρτησία, τότε θα σεβόμασταν αυτήν την απόφαση. Όμως η Καταλονία δεν θα μπορεί να είναι χώρα-μέλος της ΕΕ την επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας” είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το YouTube.

Τηρώντας την ίδια στάση που είχε κρατήσει και ο προκάτοχός του, ο Πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Γιούνκερ είπε ότι οποιοδήποτε νέο, ανεξάρτητο κράτος θα πρέπει να ακολουθήσει τις ίδιες διαδικασίες για την ένταξή του στην ΕΕ. Ως παράδειγμα έφερε τη Σκωτία και, χαριτολογώντας, την πατρίδα του, το Λουξεμβούργο. “Αν το βόρειο Λουξεμβούργο αποσχιζόταν από το νότιο, θα ίσχυαν οι ίδιοι κανόνες”, είπε.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μια πολύχρονη διαδικασία που απαιτεί από τις υποψήφιες χώρες να τηρούν όλους τους κανονισμούς της ΕΕ αλλά και από τις χώρες-μέλη να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σημαίνει ότι η Ισπανία θα μπορούσε, αν ήθελε, να μπλοκάρει την ένταξη μιας ανεξάρτητης Καταλονίας.

Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ ήταν η Κροατία, το 2013.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης