Γιγαντιαία επιχείρηση αντιντόπινγκ στην Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019, 18:05
Γιγαντιαία επιχείρηση αντιντόπινγκ στην Ευρώπη

Μία μοναδική στα χρονικά, πανευρωπαϊκή επιχείρηση εξάρθρωσης κυκλωμάτων ντόπινγκ που οδήγησε στη σύλληψη 234 υπόπτων πραγματοποιήθηκε με συντονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA).

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στην επιχείρηση πρωτοστάτησαν η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: 234 συλλήψεις σε 33 χώρες, σχεδόν 1.000 μηνύσεις, 1.357 αιφνιδιαστικοί έλεγχοι.

Στη συντονισμένη επιχείρηση κατασχέθηκαν περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια τόνοι αναβολικά, ενώ εντοπίστηκαν εννέα παράνομα εργαστήρια, στα οποία παρασκευάζονταν οι απαγορευμένες ουσίες. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Αθλητικών Ειδήσεων (SID), πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ελληνικών Αρχών στην πολύκροτη αυτή υπόθεση.

Πάντως, ο επικεφαλής των ερευνών στον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA), Γκύντερ Γιούνκερ, απονέμει από τώρα τα εύσημα: «Μία τέτοια συνεργασία οδηγεί σε ουσιαστικά αποτελέσματα και μπορεί να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα παραποιημένων ή παρανόμων σκευασμάτων που χρησιμοποιούν μερικοί αθλητές σε όλον τον κόσμο» επισημαίνει. Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, η WADA θα συνεχίσει να διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις με στόχο την «καταπολέμηση της απάτης». Οι επίσημες ανακοινώσεις για την ολοκλήρωση της επιχείρησης, που φέρει την κωδική ονομασία Viribus, έγιναν το βράδυ της Δευτέρας από την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol) στη Χάγη. Συμμετείχαν 31 ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ και η Κολομβία.

«Δραματική αύξηση» στο εμπόριο αναβολικών

Σύμφωνα με την Europol, κύριος στόχος των διωκτικών αρχών ήταν να εντοπιστούν παράνομα εργαστήρια, στα οποία παρασκευάζονται οι ουσίες, για να διατεθούν στη συνέχεια στους ενδιαφερόμενους είτε μέσω διαδικτύου, είτε από συγκεκριμένα γυμναστήρια ή ακόμη και από παράνομα σημεία πώλησης.Έρευνες και συλλήψεις σε 33 χώρες υπό την αιγίδα της Europol

«Τα τελευταία 20 χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά το εμπόριο αναβολικών σε όλον τον κόσμο» επισημαίνει η Europol. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Αρχή, «κύριοι αποδέκτες των παράνομων ουσιών είναι όσοι επιδίδονται στο bodybuilding. Ορισμένοι- μη επαγγελματίες- αθλητές του bodybuilding, αλλά και ποδηλάτες ή άλλοι ενδιαφερόμενοι προμηθεύονται τις απαγορευμένες ουσίες σε μικρές ποσότητες από την ανατολική Ευρώπη ή την Ασία και τις διαθέτουν στη συνέχεια σε επιλεγμένα γυμναστήρια». Πολλές φορές, αναφέρουν οι ειδικοί της Europol, οι απαγορευμένες ουσίες χρησιμοποιούνται και ως... ζωοτροφή. Πρόκειται για ορμόνες που εντατικοποιούν την εκτροφή ζώων ή βελτιώνουν τις επιδόσεις στον ιππόδρομο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, στα τέλη Ιουνίου είχαν εξαρθρωθεί δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες παρασκεύαζαν και διακινούσαν αναβολικές ουσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά εννέα άτομα, ηλικίας 24 έως 57 ετών, στην περιοχή της Αττικής και στη Βοιωτία. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, νοθεία τροφίμων κι άλλα αδικήματα.Έφοδος και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκι της Αυστρίας

Συνεχίζεται η «επιχείρηση Ζέεφελντ»

Στο μεταξύ, οι διωκτικές αρχές της Αυστρίας συνεχίζουν και τις έρευνες που είχαν αρχίσει μετά την αιφνιδιαστική «έφοδο» στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ζέεφελντ τον Φεβρουάριο.

Αυστριακοί σκιέρ είχαν διευκολύνει τις έρευνες ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος». Μάλιστα, ένας από αυτούς, ο Γιοχάνες Ντιρ, υποστήριζε ότι η αυστριακή ομοσπονδία σκι ανεχόταν το ντοπάρισμα των αθλητών της- ισχυρισμό που αναγκάστηκε να ανακαλέσει στη συνέχεια, έπειτα από δικαστική προσφυγή των υπευθύνων της ομοσπονδίας.

Πηγή: DW

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019, 18:05