Προειδοποίηση περί κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης στη Βόρεια Μακεδονία απηύθυναν το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως διαθέτει πληροφορίες περί εξτρεμιστικών στοιχείων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και σχεδίαζαν τρομοκρατική ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσέθεσε πως μετά από έρευνες που διεξήγαγε η Αστυνομία εντοπίστηκαν ύποπτα αντικείμενα και συσκευές, δίχως να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Λίγο αργότερα και η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης.

Τόνισε ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις και μεμονωμένα στοιχεία που εμπνέονται από την εξτρεμιστική ιδεολογία, σκοπεύουν να επιτεθούν σε πολίτες, συμπεριλαμβανομένων πολιτών των ΗΠΑ στο εξωτερικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως από χθες οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει το νέο όνομα «Βόρεια Μακεδονία», αφότου έλαβαν την ρηματική διακοίνωση για την μετονομασία της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως το 2016 οι Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας υπολόγιζαν ότι 150 πολίτες της χώρας είχαν ενταχθεί στις τάξεις των ισλαμιστών για να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία. Οι περισσότεροι προέρχονταν από την αλβανική μειονότητα.

Εκτιμάται ότι περίπου 1.000 πολίτες χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Βοσνία, Κόσοβο, Αλβανία, Β. Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία) είχαν ενταχθεί κάποια στιγμή στο Ισλαμικό Κράτος. Τον Μάιο του 2018 δικαστήριο του Κοσόβου καταδίκασε οκτώ ισλαμιστές σε ποινές κάθειρξης έως και 10 ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να διαπράξουν επίθεση εναντίον μιας ισραηλινής ποδοσφαιρικής ομάδας και των φιλάθλων της πριν από έναν αγώνα στην Αλβανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης