Ενώπιον των δικαστικών του κακουργιοδικείου του Παλέρμο κλήθηκε να καταθέσει ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με θέμα πιθανή διαπραγμάτευση του ιταλικού κράτους με τη μαφία.

Η εν λόγω διαπραγμάτευση, σύμφωνα με καταθέσεις σειράς μεταμελημένων μαφιόζων, φέρεται να έγινε στην αρχή της δεκαετίας του 1990, με στόχο να σταματήσουν οι βομβιστικές επιθέσεις της Κόζα Νόστρα, κατά Ιταλών εισαγγελέων και γνωστών αξιοθέατων της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμως, οι ανώτατοι ιθύνοντες των ιταλικών δημοκρατικών θεσμών αρνούνται ότι η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση πραγματοποιήθηκε -ή έστω σχεδιάστηκε- ποτέ.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Ιταλός πρόεδρος είχε τονίσει σε γραπτή του παρέμβαση ότι «δεν γνωρίζει κανένα στοιχείο ή λεπτομέρεια που να μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμη για τη συγκεκριμένη δίκη».

Παρά ταύτα, οι δικαστικοί του Παλέρμο αποφάσισαν να του ζητήσουν να καταθέσει με τη λογική ότι «η σημασία μιας κατάθεσης κρίνεται βάσει της σχέσης της με το αντικείμενο της δικαστικής υπόθεσης και όχι σύμφωνα με όσα ο κάθε μάρτυρας μπορεί να γνωρίζει ή να μη γνωρίζει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάθεση του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο (ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών από το 1996 μέχρι το 1998, στην πρώτη κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι) θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία μόνον εισαγγελέων και των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η σχετική ημερομηνία δεν έχει μέχρι στιγμής αποσαφηνιστεί, αλλά ο Ιταλός πρόεδρος ανέφερε σε ανακοινωθέν ότι «δεν έχει κανένα απολύτως κώλυμα ή αντίρρηση να καταθέσει το γρηγορότερο δυνατόν».

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης