Σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω συντονισμού για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει όλα τα κράτη μέλη, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης τελεσφόρησης των συζητήσεων, με στόχο (α) τον καθορισμό συγκεκριμένου πλαισίου χρήσης για τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid antigen tests), (β) την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που θα προκύψουν μετά την έγκριση και κυκλοφορία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ιδίως όσον αφορά στον εφοδιασμό και την αποθήκευση των εμβολίων και (γ) την αύξηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ούτως ώστε τα κράτη μέλη να είναι σε θέση να προχωρήσουν σε άρση των αυστηρών περιορισμών που έχουν επιβληθεί μέχρι την εορταστική περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, στην παρέμβασή του ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε την ετοιμότητα της Κύπρου να εργαστεί προς την κατεύθυνση του καθορισμού κοινών προτύπων ως προς τη χρήση των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην καταπολέμηση του ιού. 

Aφού χαιρέτισε την αναμενομένη κυκλοφορία πολλά υποσχόμενων εμβολίων που θα διανεμηθούν σε ικανοποιητικούς αριθμούς σε όλα τα κράτη μέλη, υπογράμμισε τη σημασία ανάπτυξης μίας συντονισμένης προσέγγισης στρατηγικών εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία θα αποδειχθεί καθοριστική για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Εξέφρασε επίσης την προσδοκία ότι τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται πλέον παντού θα μπορέσουν να αποδώσουν, προκειμένου να μετριαστεί η περαιτέρω επιβάρυνση των οικονομιών και να αποφευχθεί η δημιουργία πρόσθετης αβεβαιότητας για τους πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελπίζουμε, κατέληξε, πως η κατάσταση προσεχώς θα είναι τέτοια που να επιτρέψει τη χαλάρωση των μέτρων ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικός εορτασμός των Χριστουγέννων στο τέλος μιας πολύ δύσκολης χρονιάς για όλους.

Εξάλλου, στην αρχή της τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκαν στην ανάγκη άμεσης έγκρισης της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της επόμενης επταετίας, κάτι το οποίο θα επιτρέψει την έγκαιρη εκταμίευση προς τα κράτη μέλη των πόρων εκείνων που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη των οικονομιών τους.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης