Τέλος δεν έχουν τα προβλήματα του Ντόναλντ Τραμπ με την υπόθεση που αφορά στις ρωσικές επαφές κορυφαίων μελών του επιτελείου του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο μπαίνει ο γαμπρός και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος είχε προτείνει στον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον τη δημιουργία ενός μυστικού καναλιού απευθείας επικοινωνίας με το Κρεμλίνο.

​Ο Τζάρεντ Κούσνερ είχε τουλάχιστον τρεις επαφές που δεν είχαν αποκαλυφθεί έως τώρα με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ο Σεργκέι Κίσλιακ ανέφερε στους ανώτερους του ότι ο Κούσνερ έκανε την πρόταση αυτή, υποδεικνύοντας μάλιστα να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό κάποιο κτήριο της ρωσικής διπλωματικής αποστολής. Η πρόταση έγινε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν την 1η Δεκεμβρίου οι δύο άνδρες, στον ουρανοξύστη «Trump Tower» στη Νέα Υόρκη.
Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Μάικλ Φλιν, ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο καθώς είχε πει ψέματα για τις επαφές που είχε με τον Ρώσο διπλωμάτη.

Σε ρόλο διαμεσολαβητή

Ο Τζάρεντ Κούσνερ είχε τουλάχιστον τρεις επαφές που δεν είχαν αποκαλυφθεί έως τώρα με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 και μετά το πέρας της, δήλωσαν επτά Αμερικανοί εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι νέες πληροφορίες ρίχνουν φως στο πότε και το γιατί ο Κούσνερ προσέλκυσε το ενδιαφέρον του FBI και δείχνουν πως οι επαφές του με τον Σεργκέι Κίσλιακ ήταν πιο εκτενείς απ’ ό,τι παραδέχεται ο Λευκός Οίκος​Στις επαφές αυτές συμπεριλαμβάνονται δύο τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου του 2016, διευκρίνισαν οι δύο πηγές. Στις αρχές αυτής της χρονιάς, ο Κούσνερ βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) για το εάν υπήρξε συνεργασία μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και του Κρεμλίνου, ανέφεραν δύο άλλες πηγές, ένα εν ενεργεία και ένα πρώην στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Αρχικά, ο Κούσνερ προσέλκυσε την προσοχή του FBI πέρυσι, όταν στελέχη του άρχισαν να μελετούν τις διασυνδέσεις του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους, κατά τις δύο πηγές. Αν και το FBI ερευνά τις επαφές του Κούσνερ με τη Ρωσία, ο γαμπρός του προέδρου δεν θεωρείται ύποπτος αυτήν τη στιγμή, δήλωσε το εν ενεργεία στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νέες πληροφορίες ρίχνουν φως στο πότε και το γιατί ο Κούσνερ προσέλκυσε το ενδιαφέρον του FBI και δείχνουν πως οι επαφές του με τον Σεργκέι Κίσλιακ ήταν πιο εκτενείς απ’ ό,τι παραδέχεται ο Λευκός Οίκος.

Ουδέν σχόλιο

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News μετέδωσε την Πέμπτη ότι οι ενέργειες του Κούσνερ μελετώνται από το FBI, σε μια πρώτη ένδειξη πως η έρευνα, η οποία άρχισε τον Ιούλιο, έχει φθάσει πλέον στον στενό κύκλο του Αμερικανού προέδρου.

O Κούσνερ

Το FBI απέφυγε να σχολιάσει. Η ρωσική πρεσβεία, πάντως, ανέφερε ότι η πολιτική της είναι να μη σχολιάζει διπλωματικές επαφές, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο. Από τη μεριά της, η δικηγόρος του Κούσνερ, Τζέιμι Γκορέλικ, δήλωσε ότι ο πελάτης της δεν θυμάται να συνομίλησε με τον Κίσλιακ μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου.
«Ο κ. Κούσνερ είχε συμμετάσχει σε χιλιάδες συνδιαλέξεις εκείνη τη χρονική περίοδο. Δεν θυμάται αυτές τις συνδιαλέξεις όπως αναφέρθηκαν. Ζητήσαμε (από το Reuters) τις ημερομηνίες αυτών των φερόμενων συνδιαλέξεων για να εξετάσουμε το θέμα και να απαντήσουμε, αλλά δεν λάβαμε τέτοιες πληροφορίες» ανέφερε η νομική εκπρόσωπος.

Συνάντηση στον Trump Tower

Τον Μάρτιο, ο Λευκός Οίκος είχε αναφέρει πως ο Κούσνερ και ο Φλιν συναντήθηκαν με τον Κίσλιακ στον Trump Tower τον Δεκέμβριο για να δημιουργήσουν «μια γραμμή επικοινωνίας». Ο Κίσλιακ ήταν, επίσης, παρών σε μια προεκλογική ομιλία του Τραμπ στην Ουάσινγκτον, τον Απρίλιο του 2016, όπου είχε παραβρεθεί και ο Κούσνερ. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει παραδεχθεί πως υπήρξε οποιαδήποτε άλλη επαφή μεταξύ του γαμπρού και Ρώσων αξιωματούχων.

Πριν από τις εκλογές, οι συνομιλίες του Κίσλιακ με τον Κούσνερ και τον Φλιν επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η βελτίωση των αμερικανορωσικών οικονομικών σχέσεων, σύμφωνα με έξι από τις πηγές του Reuters. Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

Μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ο Κούσνερ και ο Φλιν συζήτησαν με τον Κίσλιακ την ιδέα να δημιουργηθεί ένα μυστικό κανάλι επικοινωνίας του Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα παρέκαμπτε τους διπλωμάτες και τις υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με δύο από τις πηγές. Το Reuters υποστήριξε ότι δεν είναι σε θέσει να εξακριβώσει το πώς ή το πότε ακριβώς έγινε αυτή η συζήτηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης