Το Ιράν προετοιμάζεται για νέους «δρακόντειους περιορισμούς» που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το προσεχές Σάββατο 21 Νοεμβρίου σε πολλές περιοχές της χώρας, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία Covid-19 δεν σταματά να αυξάνεται.

Οι ιρανικές αρχές προειδοποιούν εδώ και πολλές ημέρες για τον επείγοντα χαρακτήρα αυτών των νέων περιορισμών, όμως ο πλήρης κατάλογος των μέτρων δεν έχει ολοκληρωθεί προς το παρόν και δεν θα γίνει γνωστός πριν από το Σάββατο, δήλωσε σήμερα (18/11) η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως η ίδια εξήγησε, τα αυστηρότερα μέτρα θα αφορούν περισσότερες από τις μισές πόλεις της χώρας, μεταξύ αυτών η Τεχεράνη και οι 30 πρωτεύουσες των επαρχιών, που όλες τους βρίσκονται πλέον στο «κόκκινο».

«Από το Σάββατο, δρακόντειοι περιορισμοί θα εφαρμοστούν στη χώρα», για ένα διάστημα 2 εβδομάδων, δήλωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, αναφέροντας το κλείσιμο όλων των καταστημάτων που δεν εμπορεύονται είδη πρώτης ανάγκης στις πλέον πληγείσες περιοχές.

Αν και οι ιρανικές αρχές δεν προτίθενται να κηρύξουν την επιβολή ενός καθολικού λοκντάουν ή να επιβάλουν μέτρα καραντίνας, φαίνεται πως θα ανακοινώσουν ότι η κυκλοφορία των επιβατικών αυτοκινήτων θα απαγορευτεί από τις 21:00 έως τις 04:00 το πρωί στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν είναι η πλέον πληγείσα χώρα της Μέσης Ανατολής από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί.

Η εκπρόσωπος τύπου του ιρανικού υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, πως οι αρχές κατέγραψαν 480 θανάτους από την Covid-19 σε διάστημα 24 ωρών και ένα νέο ρεκόρ μολύνσεων (13.421).

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο υπουργός Υγείας Σαϊντ Ναμακί δήλωσε χθες Τρίτη 17 Νοεμβρίου, ότι οι νέοι περιορισμοί «είναι η τελευταία ευκαιρία για να επιτρέψουμε στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό».

«Εάν οι πολίτες δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα χάσουμε τη μάχη» εναντίον της νόσου, προειδοποίησε, συγκρίνοντας τον ιό με μια «βόμβα».
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης