Μια νέα ημέρα ξημερώνει για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου «EastMed Act», εκτιμά ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ λέγοντας ότι πλέον διαγράφονται «τεράστιες ευκαιρίες» για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με όλες τις χώρες που αποτελούν τον πυλώνα της νέας στρατηγικής για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το «EastMed Act» είχε ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού της αμερικανικής κυβέρνησης (appropriations bill), το οποίο υπερψηφίστηκε την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Γερουσίας με 71 ψήφους υπέρ και 23 κατά, ενώ ως τελευταίο βήμα μένει η υπογραφή του από τον Αμερικανό πρόεδρο για να γίνει νόμος, κάτι το οποίο θα γίνει σύντομα, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας τόνισε ότι η ενσωμάτωση του «EastMed Act» στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού είναι ενδεικτική της σημασίας που έχει η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ για την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Όπως εξήγησε, η ενσωμάτωση του νομοσχεδίου στον προϋπολογισμό επέτρεψε την ταχύτερη υπερψήφισή του αλλά και την παράκαμψη ενός ενδεχόμενου βέτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου όλα τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί στον ουρανό. Πιστεύω ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση της σημασίας που έχει η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί με το Ισραήλ για τη νέα στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο… Επομένως, έχουμε μια νέα μέρα που αναδύεται για τις σχέσεις μας στην περιοχή και για τη σημασία των χωρών που σχετίζονται με τη στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Μπομπ Μενέντεζ.

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός γερουσιαστής υπογράμμισε ότι οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας συνέβαλλαν στο να εμπεδωθεί η ανάγκη υιοθέτησης μιας εναλλακτικής στρατηγικής. «Παρόλα όμως αυτά, πιστεύω ότι ακόμα και αν η Τουρκία ήταν ένας απόλυτα ιδανικός σύμμαχος, κάτι που δεν συμβαίνει, θα χρειαζόμασταν και πάλι μια νέα στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή διάσταση του νομοσχεδίου «EastMed Act», ο γερουσιαστής Μενέντεζ επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την ευκαιρία να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, βάζοντας τέλος στην ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται, ότι το «EastMed Act» είναι ένα νομοσχέδιο που τοποθετεί την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αμερικανικής διπλωματίας, επιδιώκοντας μια ολιστική αναθεώρηση της στρατηγικής που ακολουθεί η Ουάσινγκτον στην ανατολική Μεσόγειο. Στόχος αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας χαιρέτισε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «είναι μια σημαντική στιγμή στην ιστορία και είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε μια νέα δεκαετία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης