Η απαίτηση που πρόβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οι ευρωπαϊκές χώρες να «πάρουν πίσω» περίπου 800 μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που έχουν αιχμαλωτιστεί και κρατούνται στη Συρία θα είναι «εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί», προεξόφλησε χθες Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Ο επαναπατρισμός των εκατοντάδων ευρωπαίων τζιχαντιστών θα γίνει εφικτός μόνο «όταν θα μπορέσει να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίων», και «αφού έχουν τεθεί υπό κράτηση» των γερμανικών και των άλλων ευρωπαϊκών αρχών, εξήγησε ο Μάας, τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Anne Will» του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για αυτό, οι αρχές χρειάζονται πληροφορίες και πρέπει να διενεργηθούν ποινικές έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων δεν μπορεί να προδικαστούν, επισήμανε. «Όσο συμβαίνει αυτό, πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί» η αξίωση του ενοίκου του Λευκού Οίκου, σημείωσε.

Οι τζιχαντιστές που έχουν γερμανική υπηκοότητα έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν στη Γερμανία, συνέχισε ο Μάας, ωστόσο στη Συρία δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί τους.

«Γι’ αυτό θα αποφασίσουμε (σε συνεννόηση) με τους Γάλλους, με τους Βρετανούς, τι θα κάνουμε», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ απαίτησε το Σάββατο οι Ευρωπαίοι «να πάρουν πίσω τους 800 και πλέον μαχητές του ΙΚΙΛ που έχουν αιχμαλωτιστεί στη Συρία και να τους προσαγάγουν σε δίκη», απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, ο στρατός των ΗΠΑ θα είναι αναγκασμένος να τους αφήσει ελεύθερους.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν αυτούς τους μαχητές του ΙΚΙΛ καθώς θα διεισδύουν στην Ευρώπη, πράγμα που αναμένεται να κάνουν», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter, χρησιμοποιώντας το αρκτικόλεξο μιας παλιότερης ονομασίας του ΙΚ («Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στον Λεβάντε»). «Είναι ώρα οι άλλοι να κάνουν ένα βήμα μπρος και να κάνουν τη δουλειά που είναι πολύ ικανοί να κάνουν», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το ΙΚ βρίσκεται στα πρόθυρα της απώλειας του τελευταίου οχυρού του στην ανατολική Συρία, μετά την έναρξη της «τελικής» εφόδου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ, συμμαχία Αράβων και Κούρδων παραστρατιωτικών που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ), την περασμένη εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης