Για αποτυχία των πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα και «εκβιαστική» στάση της τρόικα, η οποία λειτουργεί διχαστικά για την Ευρώπη, κάνει λόγο ο Γερμανός δημοσιογράφος Χάραλντ Σούμαν σε συνέντευξη του προς τη βελγική εφημερίδα De Standaard. Σημειώνεται πως ο Γερμανός δημοσιογράφος έχει εργαστεί για δεκαετίες σε εφημερίδες όπως η Tagesspiegel και τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε διεξοδικά με την ελληνική κρίση και τον ρόλο της τρόικα σε αυτήν. Αποτέλεσμα των ερευνών του είναι το ντοκιμαντέρ «The trail of the trojka», το οποίο έχει ήδη πάνω από 10.000.000 προβολές στο youtube, επισημαίνει η εφημερίδα.

Πρώτα απ’ όλα ο Γερμανός δημοσιογράφος εγείρει το ζήτημα της έλλειψης της λογοδοσίας της τρόικα, σημειώνοντας ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να έχει κανείς πρόσβαση στα έγγραφά της». «Για παράδειγμα» εξηγεί «προσπάθησα να βρω ποιος αποφάσισε ότι η Ελλάδα έπρεπε να ξοδέψει μόλις το 6% του ΑΕΠ της για την υγεία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Γερμανία είναι 10%. Η ελληνική κυβέρνηση παραπέμπει στην τρόικα, η Κομισιόν “δείχνει” την ελληνική κυβέρνηση και τελικά κανείς δεν μπορεί να λάβει καμία απάντηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει όμως κανείς να αναλογιστεί τον αντίκτυπο που έχουν παρόμοιες αποφάσεις, καθότι την στιγμή αυτή το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» επισημαίνει. «Ενώ όμως το ΔΝΤ κατέληξε χωρίς περιστροφές στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές λιτότητας απέτυχαν στην Ελλάδα, τίποτα δεν έχει αλλάξει και εξακολουθεί να ζητείται από την Ελλάδα να συνεχίσει να ακολουθεί μια πολιτική που αποδείχτηκε ατελέσφορη» παρατηρεί.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι γερμανικές εταιρείες εξαγόραζαν Έλληνες πολιτικούς προκειμένου να πουλήσουν «πανάκριβα και άχρηστα οπλικά συστήματα», όπως επίσης και στο ότι η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας πουλούσε ελληνικά ομόλογα, ενώ το ελληνικό δημόσιο χρέος είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, μόνο και μόνο επειδή γνώριζε ότι θα υπάρξει διάσωση των πιστωτικών ιδρυμάτων με χρήματα των φορολογουμένων. «Φοβόντουσαν ότι θα υπάρξει ένα ντόμινο στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα», παρατηρεί. «Για τον λόγο αυτό ο Trichet και οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας ήταν τόσο αντίθετοι σε ένα κούρεμα του χρέους. Δεν ήθελαν να πουν στην κοινή γνώμη των χωρών τους ότι θα γινόταν μια δεύτερη προσπάθεια διάσωσης των τραπεζών μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών. Για τον λόγο αυτό λοιπόν τράβηξαν το χαρτί της αποκαλούμενης “ευρωπαϊκής αλληλεγγύης” προκειμένου να βοηθήσουν τους Έλληνες. ¨Όλα αυτά δεν είναι ούτε διαφανή ούτε σωστά, αλλά κανείς δεν λογοδοτεί για τα σφάλματα που διαπράχθηκαν» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Γερμανό δημοσιογράφο, η τακτική της τρόικα να απειλεί την ελληνική κυβέρνηση ότι σε περίπτωση που δεν θα ενδώσει τις απαιτήσεις της θα διακόψει τους κρουνούς της χρηματοδότησης, δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ένας «καθαρός εκβιασμός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, ο Σούμαν αναφέρει ότι «τα αιτήματά του ήταν λογικά: Η πολιτική σας απέτυχε, οπότε αφήστε μας να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό». «Ωστόσο», συνεχίζει, «αντίθετα από τους αντιπάλους του, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από ερασιτέχνες οι οποίοι είχαν μια αφελή εικόνα για το πώς δουλεύει η Ευρώπη». Ιδιαίτερη μνεία κάνει στον Γ. Βαρουφάκη: «Ήταν ένας εξαιρετικός οικονομολόγος αλλά απέτυχε ως πολιτικός. Πίστευε πως όλα ήταν θέμα σωστών επιχειρημάτων. Δεν δουλεύει όμως έτσι η Ευρώπη. Υποτίμησε πλήρως το γεγονός ότι καμιά χώρα της ευρωζώνης δεν ήταν έτοιμη να θυσιάσει την αξιοπιστία της απέναντι στην κοινή γνώμη σώζοντας τους Έλληνες».

Καταλήγοντας, ο Σούμαν τονίζει ότι η αντιδημοκρατική δομή της τρόικα «εγκυμονεί κινδύνους», καθώς ο ισχυρότερος θεσμός της Ε,Ε,, η ΕΚΤ, «δεν υπόκειται σε κανέναν δημοκρατικό έλεγχο». Όπως εκτιμά, «η μεταρρύθμιση του ευάλωτου ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα εγκαταλείφθηκε στην μέση, στις ΗΠΑ οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν στάσιμοι, η Κίνα βιώνει κρίση και τα αποθέματά μας δεν επαρκούν για να μείνουμε όρθιοι σε μια επόμενη κρίση». «Ως εκ τούτου» καταλήγει «είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε τώρα που υπάρχουν ακόμα τα περιθώρια, σε μια δημοκρατική αναδιοργάνωση του όλου συστήματος παρά να περιμένουμε το επόμενο χτύπημα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης