230 ψήφοι: Η πλειοψηφία κατά της Συμφωνίας δεν θα λέγαμε ότι αποτελεί έκπληξη στο κυβερνητικό επιτελείο. Είχε ήδη υπολογιστεί από σειρά αναλυτών και μέσων ενημέρωσης. Ελπίδα της Ντάουνινγκ Στριτ θα ήταν μια μικρότερη των 100 πλειοψηφία, μια ήττα που θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμη.

Με ανοιχτά όλα τα χαρτιά της η Τερέζα Μέι θα διαπραγματευθεί δίχως άγχος για το τι θα αποφασίσει το ΚοινοβούλιοΜετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον Πρόεδρο της Βουλής η αξιωματική αντιπολίτευση, διά του αρχηγού της Τζέρεμι Κόρμπιν, υπέβαλε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελάχιστοι πιστεύουν ότι η πρόταση μομφής θα περάσει από την Βουλή. Όλοι οι βουλευτές των Τόρις και οι κυβερνητικοί εταίροι τους, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) θα συστρατευθοὐν με την κυβέρνηση. Σε αυτή την κρίσιμη φάση για το μέλλον της M. Bρετανίας, η συμπολίτευση θα αποτρέψει οποιαδήποτε απόπειρα των Εργατικών να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές. Είναι μια φαντασίωση, όπως λένε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος παρά τις εσωκομματικές πιέσεις αποφεύγει να τοποθετηθεί υπέρ νέου δημοψηφίσματος.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα

Αυτό που θα πρέπει να αποκλεισθεί είναι η παραίτηση της Τερέζα Μέι. Υπάρχουν ήδη μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις για την επόμενη ημέρα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1) Να έλθει η κυβέρνηση με νέο σχέδιο αποχώρησης στη Βουλή σε μια εβδομάδα
2) Να μεταβεί η Τερέζα Μέι αμέσως στις Βρυξέλλες για να εκθέσει στην διαπραγματευτική ομάδα τα σημεία διαφωνίας των βουλευτών
3) Να προτείνει εναλλακτική λύση όσον αφορά το backstop, την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, το αγκάθι που οδήγησε στην απόρριψη της Συμφωνίας. Παράλληλα θα κρατήσει όλα τα υπόλοιπα σημεία της που αφορούν το καθεστώς των 3,5 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών, που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 1 εκατ. Βρετανών που ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ελεύθερο εμπόριο, τη συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας και επιστημονικής έρευνας, την 18μηνη μεταβατική περίοδο, δηλαδή το σύνολο των ήδη συμφωνηθέντων.

Με ανοιχτά όλα τα χαρτιά της η Τερέζα Μέι θα διαπραγματευθεί δίχως άγχος για το τι θα αποφασίσει το Κοινοβούλιο. Από πλευράς βουλευτών, θα είναι αδύνατον να απορρίψουν μια βελτιωμένη συμφωνία για το backstop και να επωμισθούν το βάρος μιας άναρχης εξόδου που δεν την επιθυμεί κανείς.
Εκλογές ζητούν οι Εργατικοί

Το Εργατικό Κόμμα πιέζει για τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία γιατί το εναλλακτικό σχέδιό του σχετικά με την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μόνο που θα μπορούσε να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου και να ενώσει τη χώρα.

Ένας εκπρόσωπος των Εργατικών είπε ότι το κόμμα πιστεύει ότι η πρότασης μομφής, την οποία υπέβαλε απόψε, «θα μπορούσε να συμβεί περισσότερες από μία φορές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν υπερψηφιστεί αύριο, ενδέχεται να την υποβάλουν ξανά.
«Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει στην άκρη», είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Χρειάζεται να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, που είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε μια νέα ομάδα η οποία θα έχει την εμπιστοσύνη της χώρας και του κοινοβουλίου για να διαπραγματευτεί μια διαφορετική συμφωνία, μια συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, είτε ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης είτε υπέρ της παραμονής», πρόσθεσε.

Πρόταση για την αναβολή του Brexit

Tην ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή ΈνωσηΟ υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ είπαν ότι «καταρτίζεται μια πρόταση για την καθυστέρηση (της εφαρμογής) του Άρθρου 50», σύμφωνα με τον επικεφαλής μιας μεγάλης βρετανικής εταιρείας, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση και μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες έθεσαν επίσης το ζήτημα της πιθανότητας το ΗΒ να αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

«Κάνουν φιλότιμη προσπάθεια για να πείσουν πως ξέρουν τι θα γίνει, αλλά κανείς δεν γνωρίζει», σχολίασε η πηγή αυτή. «Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε τι θα φέρει η προσπάθεια δημιουργίας συναίνεσης στο κοινοβούλιο».

Με πληροφορίες από DW, ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης