Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν μεταβαίνει στην Τουρκία για τα εγκαίνια του αγωγού TurkStream, τον οποίο χρηματοδότησε η Gazprom. Με τον νέο αγωγό θα αυξηθεί το φυσικό αέριο που ρέει προς την Τουρκία και αργότερα προς την Ευρώπη, γράφει η «Süddeutsche Zeitung» σε άρθρο με τίτλο «Μια σκηνοθετημένη φιλία».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «κοινό στοιχείο των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν είναι η απογοήτευσή τους από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Πολιτικοί της Δύσης επικρίνουν τον Τούρκο πρόεδρο για τον αμείλικτο τρόπο αντιμετώπισης στρατιωτικών, δικαστικών, δημοσιογράφων και καθηγητών Πανεπιστημίου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Από την άλλη πλευρά ο άρχων του Κρεμλίνου κάνει εξωτερική πολιτική που δεν βασίζεται σε αξίες. Και οι δύο πολιτικοί δημιούργησαν γύρω από το πρόσωπό τους πολιτικά συστήματα, ελέγχουν σε σημαντικό βαθμό μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών και αντιδρούν με εκνευρισμό σε επικρίσεις της Δύσης, ακόμα κι αν πρόκειται για ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πρόεδρος Πούτιν επεδίωξε τα τελευταία χρόνια συχνά συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, επειδή ο τελευταίος απομακρύνεται συνεχώς από τη Δύση. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν ελπίζει σε μια αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, δεν θα τον συνέφερε άλλωστε. Η Τουρκία είναι για τη Ρωσία πολύ πιο χρήσιμη ως καζάνι που βράζει εντός της νατοϊκής συμμαχίας, ενώ παράλληλα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία εισάγει το 90% των ενεργειακών της αναγκών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άρθρο της για τον νέο αγωγό στον Εύξεινο Πόντο η εφημερίδα «Junge Welt» παρατηρεί: «Με το νέο αγωγό η Τουρκία ενισχύει τη γεωστρατηγική της επιρροή. Με τον TurkStream γίνεται η δεύτερη χώρα μετά τη Γερμανία σε εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου. Παράλληλα, γίνεται σημείο κατανομής ενέργειες σε διάφορα κράτη της νότιας Ευρώπης. Κατά συνέπεια, η Άγκυρα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τον στόχο της: να αποκτήσει νέα επιρροή ως ενεργειακός κόμβος».

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης