Με μεγάλη προσοχή και ειδικό βίντσι, για να μην διαλυθεί, βρετανοί τεχνικοί κατόρθωσαν να ανασύρουν από το στενό της Μάγχης, ένα καταρριφθέν γερμανικό βομβαρδιστικό τύπου «Dornier 17», μετά από 73 χρόνια.

Το βομβαρδιστικό, γνωστό και ως «ιπτάμενο μολύβι», λόγω της μορφής του, αναπαυόταν στα ανοικτά των ακτών του Κεντ, στο βυθό του Goodwin Sands της νοτιοανατολικής Αγγλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Dornier Do-17» που ανασύρθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, είναι το τελευταίο του είδους που υπάρχει. Πρόκειται να υποστεί ειδική επεξεργασία αποκατάστασης, και κατόπιν θα πάρει κι αυτό τη θέση του στο Βασιλικό Μουσείο της Royal Air Force στο Hendon, του Λονδίνου.

Παρ’ όλο που βρισκόταν στο βυθό της θάλασσας 70 και πλέον χρόνια το γεγονός ότι είναι τόσο καλά διατηρημένο, οφείλεται στο ότι ήταν κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου σχεδόν από αλουμίνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αεροσκάφος είχε επισημάνει ψαράς πριν σχεδόν δέκα χρόνια, όταν τα δίχτυα του είχαν πιαστεί σε φτερό του. Δύτες είχαν διαπιστώσει ότι πρόκειται για βομβαρδιστικό, το 2008.

Αλλά οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, είχαν αποτρέψει ως τώρα τις απόπειρες να το ανασύρουν στην επιφάνεια. Τώρα πλέον και αφού προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων στέφθηκαν με επιτυχία, θα παραδοθεί στους τεχνικούς του Μουσείου Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, οι οποίοι υπολογίζουν ότι μετά από διάστημα δύο χρόνων, θα είναι έτοιμο για να εκτεθεί στο κοινό.

Σμήνος από «Do-17» όπως είχαν φωτογραφηθεί, κατά την «Μάχη της Αγγλίας», όταν πετούσαν ανελλιπώς πάνω από τους αγγλικούς ουρανούς στα 1940.

Τα βομβαρδιστικά Do-17 είχαν ενταχθεί στο στόλο της Luftwaffe’s το 1937 και θεωρούνταν βομβαρδιστικά που μπορούσαν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες. Ανέπτυξαν δράση σε όλη τη διάρκεια του Β΄παγκοσμίου Πολέμου, αν και από τα τέλη του 1940, είχαν αρχίσει να αντικαθίστανται από τα πλέον σύγχρονα «Heinkel He-111» και τα «Junkers Ju-88», τα οποία μπορούσαν να μεταφέρουν μεγαλύτερες βόμβες και να είχαν μεγαλύτερη αυτονομία.

Πηγή: «DER SPIEGEL»
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης