Πονοκέφαλο στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) της Γερμανίας προκάλεσε η προτροπή του Ερντογάν προς τους τουρκικής καταγωγής Γερμανούς πολίτες, να μην ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κάνουν προεκλογικό αγώνα με επιθέσεις σε βάρος της Τουρκίας, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσσεις της Γερμανικής πλευράς. H δημοτικότητά του Ερντογάν είναι μεγαλύτερη μεταξύ των Τούρκων της Γερμανίας παρά της Τουρκίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα 3 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες που ζουν στην Γερμανία οι 1,43 εκατομμύρια έχουν δικαίωμα ψήφου.

Δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους ανήκουν ή προέρχονται από την εργατική τάξη, οι Τούρκοι μετανάστες παραδοσιακά ψηφίζουν Σοσιαλδημοκράτες ή Πράσινους και πολύ λιγότερο Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

Οι Τούρκοι μετανάστες βλέπουν τη CDU με καχυποψία όχι μόνο επειδή είναι το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά και επειδή τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και κατά της διπλής υπηκοότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης οι πολιτικοί τουρκικής καταγωγής έχουν πιο έντονη παρουσία στα κόμματα που πρόσκεινται στην αριστερά. Οι πέντε από τους έντεκα βουλευτές τουρκικής καταγωγής ανήκουν στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, τρεις στους Πράσινους (μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της παράταξης Τσεμ Έζντεμιρ) και στους Χριστιανοδημοκράτες μόλις μια βουλευτής. Από τα 3 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες που ζουν στην Γερμανία οι 1,43 εκατομμύρια έχουν δικαίωμα ψήφου

Επομένως αν η προτροπή Ερντογάν εισακουσθεί, οι Σοσιαλδημοκράτες θα είναι εκείνοι που θα θιγούν περισσότερο από την τουρκική αποχή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, στις τελευταίες εκλογές το 64% των ερωτηθέντων είχε ψηφίσει το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και το 12% τους Πράσινους.

Σημειώνεται, ότι η δημοτικότητά του Ερντογάν είναι μεγαλύτερη μεταξύ των Τούρκων της Γερμανίας παρά της Τουρκίας. Στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2015 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ψήφισε το 59,7% των Τούρκων που ζει στη Γερμανία. Το ποσοστό στην ίδια την Τουρκία ήταν 49,5%.

Επίσης η επιρροή που έχουν τα γερμανικά ΜΜΕ στους Τούρκους της Γερμανίας εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρή καθώς μεγάλο τμήμα των τουρκογερμανών ζει αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία με το 63% Τούρκων να μιλά αποκλειστικά ή κυρίως τουρκικά και να παρακολουθούν αποκλειστικά μόνο τουρκικά μέσα ενημέρωσης.



 
Ο κουρδικός παράγων

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί, ότι από τα τρία εκατομμύρια Τούρκων πολιτών που ζουν στην Γερμανία, οι 800.000 είναι στην πραγματικότητα Κούρδοι ή Αλεβίτες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν αναμένεται να εισακούσουν τις προτροπές Ερντογάν.

Επειδή όμως ουδέποτε υπολογίστηκε επισήμως πόσοι μετανάστες προερχόμενοι από την Τουρκία είναι Κούρδοι, η πρόβλεψη είναι δύσκολη, όμως οι εκλογείς αυτής της κατηγορίας είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για τους Σοσιαλιστές να μειώσουν τις απώλειες από την τουρκική αποχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης