Η μητέρα μιας Γερμανίδας, η οποία σκοτώθηκε στην αεροπορική τραγωδία της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία τον περασμένο Ιούλιο, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά των ουκρανικών αρχών τις οποίες κατηγορεί ότι δεν έκλεισαν τον εναέριο χώρο του.

Η μητέρα του θύματος, η οποία αναφέρεται ως «Ολγα Λ», ζητεί από το Κίεβο αποζημίωση ενός εκατ. δολαρίων κατηγορώντας την ουκρανική κυβέρνηση για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας και έχει ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες από την περασμένη εβδομάδα, γράφει η Bild am Sonntag.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Ουκρανία όφειλε να έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της για τις πολιτικές πτήσεις εξαιτίας των συγκρούσεων με τους ρωσόφιλους αυτονομιστές στο έδαφός της.

Η ενάγουσα κατηγορεί την Ουκρανία ότι δεν προχώρησε σε αυτή την κίνηση νωρίτερα επειδή ήθελε να συνεχίσει να επωφελείται από τα χρήματα που καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες για τις πτήσεις με ενδιάμεσο σταθμό – που εκείνη την εποχή ανέρχονταν σε 700 ημερησίως – και θα απέδιδαν στο Κίεβο πολλά εκατ. δολάρια τον μήνα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η μητέρα του θύματος εκπροσωπείται από τον δικηγόρο, ειδικό σε αεροπορικά δυστυχήματα, Έλμαρ Τζιεμούλα, ο οποίος υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Ουκρανία όφειλε να κλείσει τον εναέριο χώρο της αν δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των πτήσεων. Ο ίδιος είπε τον Σεπτέμβριο ότι εκπροσωπεί τρεις οικογένειες Γερμανών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι το αεροπλάνο συνετρίβη στην Ουκρανία στις 17 Ιουλίου, σε έδαφος που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσόφιλων αυτονομιστών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 298 επιβαίνοντες. Τέσσερα από τα θύματα ήταν Γερμανοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης