Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) απέτυχε στην προσπάθειά του να εκλέξει για πρώτη φορά δήμαρχο στη χώρα, καθώς ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθη στην πόλη Γκέρλιτς (ανατολικά) την Κυριακή.

Στην αναμέτρηση, που χαρακτηριζόταν σοβαρή δοκιμασία για το γερμανικό πολιτικό σκηνικό, αφού σε αυτή θα κρινόταν αν το AfD θα κατάφερνε να εκλέξει για πρώτη φορά δήμαρχο σε πόλη της χώρας, ο υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος, ο Σεμπάστιαν Βίπελ, ηττήθηκε από τον Οκτάβιαν Ούρζου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, που δεν ήταν ακόμα τα τελικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ούρζου οδεύει πάντως να κερδίσει με άνεση, αφού συγκέντρωνε το 55,1% των ψήφων στην Γκέρλιτς.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, μέλος του κρατιδιακού κοινοβουλίου της Σαξονίας, κατάφερε να κερδίσει, παρότι βρέθηκε σε μειονεκτική θέση στον πρώτο γύρο της 26ης Μαΐου. Ο Βίπελ είχε επικρατήσει τότε με το 36,4% των ψήφων.

«Είμαι ευτυχής» είπε ο Ούρζου στο Γερμανικό Πρακτορείο, υποσχόμενος να έλθει «πιο κοντά σε όσους δεν με ψήφισαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, που θεωρείτο πρόβα εν όψει των κρατιδιακών εκλογών στη Σαξονία την 1η Σεπτεμβρίου, έγινε δεκτό με εμφανή ικανοποίηση στο στρατόπεδο της γερμανικής Κεντροδεξιάς.

«Αυτή είναι (…) μια μεγάλη επιτυχία, αέρας στα πανιά [της CDU]» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Πάουλ Τσίμιακ.

Αλλά μια «τεράστια επιτυχία» είδε και η Αλίς Βάιντελ, η αρχηγός του AfD, αναφερόμενη στο ποσοστό του Βίπελ, αυτό το 44,9% των ψήφων.

Πριν από την ψηφοφορία στην πόλη των 56.000 κατοίκων στα σύνορα με την Πολωνία, διάσημοι Γερμανοί ηθοποιοί, κινηματογραφικοί παραγωγοί κι άλλοι καλλιτέχνες εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να επικρατήσει το AfD, επισημαίνοντας πως ειδικά η κινηματογραφική βιομηχανία θα επιλέξει κάποια άλλη πόλη αν στο Γκέρλιτς επικρατήσει ατμόσφαιρα «μίσους και ξενοφοβίας».

Η γραφική πόλη αποκαλείται μισοαστεία-μισοσοβαρά «Γκέρλιγουντ», διότι το μεσαιωνικό κέντρο της έχει μετατραπεί σε σκηνικό αρκετών χολιγουντιανών παραγωγών, όπως οι ταινίες Inglourious Basterds (2009, σκηνοθεσία Κουέντιν Ταραντίνο) ή Grand Budapest Hotel (2014, σκηνοθεσία Γουές Άντερσον).

Στο μεταξύ, στη βορειοανατολική πόλη Ροστόκ, στις γερμανικές ακτές στη Βαλτική, εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος κάποιος που δεν έχει καν γερμανικό διαβατήριο. Ο Κλάους Ρούε Μάντσεν από τη Δανία εξασφάλισε το 57,1% των ψήφων έναντι 42,9% του Στέφεν Μπόκχαν του κόμματος Η Αριστερά. Η συμμετοχή στο Ροστόκ ανήλθε στο 44,1%.

Η αναμέτρηση στο Γκέρλιτς χαρακτηριζόταν δοκιμασία εν όψει των αλλεπάλληλων ψηφοφοριών υψηλού κινδύνου που θα έρθουν μετά το καλοκαίρι σε πολλά κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, μεταξύ των οποίων η Σαξονία, όπου η Άκρα Δεξιά έχει καταγράψει τις καλύτερες επιδόσεις της. Ήδη, δημοσκοπήσεις φέρουν εκεί πρώτο το AfD, μπροστά από το CDU της Μέρκελ και το ήσσον κόμμα του κυβερνητικού «μεγάλου συνασπισμού», τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Αυτές οι εκλογές ίσως σφραγίσουν τη μοίρα του συνασπισμού της καγκελαρίου, σηματοδοτώντας το πρόωρο τέλος της μακράς θητείας της Μέρκελ, η οποία θέλει να παραμείνει στα ηνία μέχρι το τέλος της θητείας του κοινοβουλίου, το 2021.

Ειδικά αν επιβεβαιωθεί η ελεύθερη πτώση του SPD, το ποσοστό του οποίου στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, στο 11% των προθέσεων ψήφου σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για το RTL, πίσω από τους Πράσινους, που βρίσκονται σε μεγάλη άνοδο (27%, πρώτο κόμμα), το CDU, σε πτώση (24%) και το AfD (13%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης