Ως έτος ενίσχυσης του «πράσινου» κινήματος, αλλά και κλιμάκωσης της ρατσιστικής και αντισημιτικής βίας κλείνει το 2019 για τη Γερμανία, η οποία γιόρτασε παρόλα αυτά 30 χρόνια από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ενώ έπειτα από 50 χρόνια «είδε» μια Γερμανίδα επικεφαλής σε κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό.

Την 1η Ιανουαρίου 2019 και για δύο χρόνια η Γερμανία καταλαμβάνει μία από τις θέσεις μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η νέα στρατηγική της χώρας για ενεργότερη εμπλοκή στις διεθνείς εξελίξεις είναι γεγονός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 8 Ιανουαρίου 2019 ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και προσωπικές φωτογραφίες περίπου 1.000 πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων δημοσίων προσώπων διαρρέουν από 20χρονο «χάκερ» στο Twitter. Οι αρχές τον συλλαμβάνουν άμεσα και δηλώνει «αγανακτισμένος» από τη συμπεριφορά των Γερμανών «επωνύμων».

Στις 15 του ίδιου μήνα η εφημερίδα «Tagesspiegel» αποκαλύπτει ότι η γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών θεωρεί «ύποπτη» την ομάδα «Πτέρυγα» της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και ερευνά τη δράση της σε όλη τη Γερμανία. Αρχηγός της είναι ο φιλόδοξος επικεφαλής της AfD στη Θουριγγία Μπγιέρν Χέκε.

Στις 19 Ιανουαρίου δεκάδες χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι και παραγωγοί αγροτικών προϊόντων διαδηλώνουν διεκδικώντας καλύτερες και «οικολογικότερες» πρακτικές στη γεωργία, αποβιομηχανοποίηση της παραγωγής ειδών διατροφής και πολιτικές φιλικότερες για το περιβάλλον. «Βαρεθήκαμε!» («Wir haben es satt!»), λέει το κίνημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 26 του ίδιου μήνα η λεγόμενη «Επιτροπή Άνθρακα» ανακοινώνει την πλήρη εγκατάλειψη του άνθρακα έως το τέλος του 2038. Στις περιοχές που θα πληγούν θα υλοποιηθούν αναπτυξιακά προγράμματα ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεσμεύεται το Βερολίνο.

Στις 19 Φεβρουαρίου η Γερμανία θρηνεί τον θάνατο ενός θρύλου της Μόδας, του μεγαλύτερου Γερμανού σχεδιαστή όλων των εποχών. Ο 85χρονος Καρλ Λάγκερφελντ είχε γεννηθεί στο Αμβούργο, ζούσε ωστόσο και εργαζόταν στο Παρίσι, όπου από το 1983 μέχρι τον θάνατό του ήταν επικεφαλής του Οίκου Chanel. Λίγους μήνες πριν πεθάνει, είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από χώρες εχθρικές προς τους Εβραίους. Κατά τον ίδιο, η κυρία Μέρκελ επιχείρησε με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσει την εικόνα της «άσπλαχνης μητέρας» που δημιουργήθηκε από την ελληνική κρίση.

Στις 4 Μαρτίου πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Κλάους Κίνκελ, αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) από το 1993 έως το 1995 και υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ από το 1992 έως το 1998.

Στις 15 Μαρτίου η Γερμανία υποδέχεται το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον» της 16χρονης ακτιβίστριας για το Κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Γερμανία διαδηλώνουν απαιτώντας αποτελεσματικές πολιτικές για την προστασία του πλανήτη. Η δύναμη του κινήματος θα επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες και θα προκαλέσει παγκόσμια ευαισθητοποίηση.

Στις 10 Μαΐου η Γερμανία τιμά τα 70 χρόνια του Συντάγματός της, του Βασικού Νόμου, το οποίο, μαζί με το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποτελεί για τους Γερμανούς εγγύηση του κράτους δικαίου τους, ενώ θεωρείται ένα από τα πιο «ανθρωπιστικά» Συντάγματα στην Ευρώπη. Εκφράζει δε με τον καλύτερο τρόπο το σημαντικότερο μάθημα από την γερμανική ιστορία: ο πολίτης δεν είναι υπόδουλος του κράτους – αντιθέτως, είναι το κράτος που πρέπει να φροντίζει για τον πολίτη.

Στις 17 Μαΐου η Κάτω Βουλή αποφασίζει να δώσει άδεια κυκλοφορίας στο ηλεκτρικό πατίνι, το οποίο μέσα σε λίγες εβδομάδες κατακλύζει τους γερμανικούς δρόμους. Η ταχύτητα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 20 χλμ/ώρα, ο οδηγός πρέπει να είναι τουλάχιστον 14 ετών, ενώ δεν απαιτείται η κατοχή διπλώματος οδήγησης ή η χρήση κράνους. Επιπλέον, τα e-scooter δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε πεζοδρόμια. Ακόμη και σήμερα συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την ορθή χρήση τους, με τις βασικές ενστάσεις να προέρχονται κυρίως από την Αστυνομία και τους γιατρούς.

Το βράδυ της 17ης Μαΐου έμελλε να αποδειχθεί μοιραίο τόσο για τον αυστριακό κυβερνητικό συνασπισμό όσο και για το ακροδεξιό κόμμα FPÖ. Το περιοδικό Der Spiegel και η Sueddeutsche Zeitung αποκαλύπτουν βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο αρχηγός του κόμματος και Αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς Κρίστιαν Στράχε να διαπραγματεύεται με υποτιθέμενη ρωσίδα ολιγάρχη την βοήθειά της στην προεκλογική εκστρατεία με αντάλλαγμα κυβερνητικές εξυπηρετήσεις. Το σκάνδαλο οδήγησε στην παραίτηση του Στράχε από όλα τα αξιώματα, στην διάλυση της κυβέρνησης και στην προκήρυξη νέων εκλογών.

Μεταξύ 23 και 26 Μαΐου διεξάγονται οι φετινές ευρωεκλογές. Στην Γερμανία πρώτη δύναμη αναδεικνύεται η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), καταγράφοντας ωστόσο σημαντικές απώλειες, ενώ πιστοποιείται και στην κάλπη η σημαντική άνοδος των Πρασίνων, οι οποίοι τερματίζουν στην δεύτερη θέση. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) καταποντίστηκε στην τρίτη θέση και με απώλειες 11 ποσοστιαίων μονάδων, γεγονός που οδήγησε σε νέα εσωτερική κρίση και σε παραίτηση της αρχηγού Αντρέα Νάλες, στις 3 Ιουνίου.

Στις 2 Ιουνίου η Γερμανία συγκλονίζεται από την δολοφονία του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Κάσελ, Βάλτερ Λύμπκε. Ο Χριστιανοδημοκράτης Λύμπκε, ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των προσφύγων, πέφτει νεκρός μπροστά στο σπίτι του, όταν τον πυροβολεί στο κεφάλι ο σεσημασμένος ακροδεξιός Στέφαν Ε.

Στις 18 Ιουνίου η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ προκαλεί έντονη ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της, όταν κατά την διάρκεια της επίσημης τελετής υποδοχής του ουκρανού Προέδρου Βολοντόμιρ Ζελένσκι στην Καγκελαρία αρχίζει να τρέμει ανεξέλεγκτα. Οι εικόνες – και οι εικασίες – κάνουν τον γύρο του κόσμου, με τα επεισόδια να επαναλαμβάνονται άλλες δύο φορές τις επόμενες εβδομάδες και την ίδια να διαψεύδει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Έκτοτε πάντως υποδέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους της καθιστή, ακόμη και κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων.

Το πράσινο «κίνημα» στην Γερμανία ενισχύεται όλο και περισσότερο. Στις 21 Ιουνίου η ομάδα ακτιβιστών «Ende Gelaende» («τέλος χρόνου», σε ελεύθερη μετάφραση, αλλά και «τέλος εδάφους», κυριολεκτικά) πραγματοποιεί τριήμερη εκδήλωση διαμαρτυρίας σε ανθρακωρυχείο της εταιρείας ηλεκτρισμού RWE, αποκλείοντας την σιδηροδρομική πρόσβαση και απαιτώντας την εγκατάλειψη εξόρυξης άνθρακα.

Στις 30 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει την γερμανίδα υπουργό ‘Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις 16 Ιουλίου η κυρία φον ντερ Λάιεν θα γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Κομισιόν. Είναι επίσης η πρώτη φορά που Γερμανός πολιτικός καταλαμβάνει τη θέση έπειτα από 50 χρόνια.

Στις 2 Ιουλίου η γερμανική ποπ-φολκ σκηνή αποχαιρετά ένα από τα μεγαλύτερα ονόματά της, τον έλληνα ομογενή Κώστα Κορδαλή, δημιουργό και ερμηνευτή της μεγάλης επιτυχίας της δεκαετίας του ’70, «Ανίτα».

Στις 25 Ιουλίου το θερμόμετρο στο Λίνγκεν της Κάτω Σαξονίας γράφει 42,6 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Γερμανία. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ, θα επιχειρηματολογήσουν οι Πράσινοι και όχι μόνο.

Στις 29 Ιουλίου ένας 8χρονος βρίσκει τραγικό θάνατο όταν ένας άνδρας τον σπρώχνει στις γραμμές του διερχόμενου τρένου στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης. Ο δράστης, ένας 40χρονος κάτοικος Ελβετίας από την Ερυθραία, καταζητείτο ήδη από τις ελβετικές αρχές για απόπειρα δολοφονίας και θεωρείτο ψυχικά ασταθής, οι Ελβετοί ωστόσο δεν είχαν ενημερώσει σχετικά τις γειτονικές χώρες.

Από τις 31 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου, η Γερμανία τιμά τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Bauhaus, του κινήματος «τέχνη για όλους», την συμφιλίωση των καλών με τις εφαρμοσμένες τέχνες.

Οι κρατιδιακές εκλογές στην Σαξονία και στο Βρανδεμβούργο προκαλούν πολιτικό σεισμό στην Γερμανία, όπως και αυτές στις 27 Οκτωβρίου στο κρατίδιο της Θουριγγίας. Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) εμπεδώνει τη θέση της μεταξύ των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ενώ CDU και SPD παραμένουν σε φάση ομφαλοσκόπησης.

Στις 3 Σεπτεμβρίου η Γερμανία θρηνεί την απώλεια ενός ακόμη παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη, με τον θάνατο του θρυλικού φωτογράφου μόδας Πέτερ Λίντμπεργκ σε ηλικία 74 ετών.

Στις 20 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση ανακοινώνει το πολυαναμενόμενο πακέτο μέτρων για το κλίμα, με τα οποία η Γερμανία φιλοδοξεί να περιορίσει τις εκπομπές καυσαερίων διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% έως το 2030. Το κόστος των μέτρων ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2023.

Στις 9 Οκτωβρίου, ημέρα του «Γιομ Κιπούρ», της σημαντικότερης εβραϊκής γιορτής, ο 27χρονος νεοναζί Στέφαν Μπάλιετ επιτίθεται σε Συναγωγή του Χάλε και σε τουρκικό εστιατόριο και σκοτώνει μια γυναίκα και έναν άνδρα, μεταδίδοντας ζωντανά την «επιχείρηση» από το Facebook.

Στις 9 Νοεμβρίου η Γερμανία γιορτάζει τα 30 χρόνια από την Πτώση του Τείχους, με συναυλίες, εκθέσεις και αφιερώματα. Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν στην γερμανική πρωτεύουσα για μια γεύση από την ημέρα που άλλαξε την Γερμανία – και τον κόσμο.

Στις 10 Νοεμβρίου ο κυβερνητικός συνασπισμός ανακοινώνει την συμφωνία σε ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας. Η βασική σύνταξη, βασικό αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών, καθορίζεται στα 1250 ευρώ για 35 έτη εργασίας.

Ο Ούλι Χένες, εμβληματική προσωπικότητα της Μπάγερν Μονάχου, αποσύρεται στις 15 Νοεμβρίου από την ομάδα που υπηρέτησε επί 49 χρόνια ως παίχτης, μάνατζερ και πρόεδρος. Κατά την διάρκεια της θητείας του, η Μπάγερν ήταν ο πλέον επιτυχημένος ποδοσφαιρικός σύλλογος της χώρας.

Στις 30 Νοεμβρίου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), έπειτα από μακρά περίοδο ομφαλοσκόπησης, ανακηρύσσει την Σάσα Έσκεν και τον Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς ως νέους αρχηγούς του, έπειτα από ψηφοφορία μεταξύ των μελών του. Η νέα ηγεσία επιβεβαιώνεται στο Συνέδριο του κόμματος στις 6 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης