Τα κρατίδια ασφαλώς και μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους για το αν θα δεχτούν πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά και δεν απαιτείται σε καμία περίπτωση η έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αποφαίνεται νομική γνωμοδότηση, μετά από σχετικό αίτημα των Πρασίνων.

«Τόσο το Σύνταγμα όσο και το Δίκαιο γενικώς δίνουν στα γερμανικά κρατίδια ουσιαστικό περιθώριο για να δεχτούν πρόσφυγες λόγω ανθρωπιστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Θεμέλιο αυτού του περιθωρίου αποτελεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη κρατική υπόσταση των κρατιδίων» αναφέρει η γνωμοδότηση δικηγορικής εταιρείας (Redeker, Sellner και Dahs), η οποία εξεδόθη κατόπιν αιτήματος του κόμματος των Πρασίνων και βρίσκεται στη διάθεση του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας (RedaktionsNetzwerk Deutschland / RND).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση αυτή, «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να αρνηθεί (στα κρατίδια) να δεχτούν πρόσφυγες από τους υπερπλήρεις καταυλισμούς των ελληνικών νησιών. Τα ομοσπονδιακά κρατίδια έχουν το δικαίωμα να δέχονται ιδιαίτερα ευάλωτους ανθρώπους, όπως τα παιδιά και τις μητέρες τους ή ασυνόδευτους ανηλίκους. Ούτε το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αντιτίθεται στο να δεχτούν τα κρατίδια πρόσφυγες».

Ο Πράσινος ευρωβουλευτής Έρικ Μάρκβαρντ δήλωσε στο RND ότι «μόνο ρυθμισμένες ποσοστώσεις και διαδικασίες που προβλέπονται από το κράτος δικαίου μπορούν να εμποδίσουν την απώλεια ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί τι χάος προκαλεί αν δεν γίνει αμέσως τώρα η ανακατανομή. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμποδίζει τα κρατίδια να δεχτούν ακόμα και τα παιδιά, αν και είναι διατεθειμένα να το πράξουν. Αυτό δεν είναι μόνο έλλειψη ενσυναίσθησης, αλλά είναι μάλιστα προφανώς και παράνομο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης