«Καλή και εποικοδομητική» χαρακτήρισαν την πρώτη τους συνάντηση αργά το βράδυ της Δευτέρας οι αρχηγοί των τριών δυνητικών κυβερνητικών εταίρων, Άνγκελα Μέρκελ (CDU), Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και Μάρτιν Σουλτς (SPD), τονίζοντας την πρόθεσή τους να προχωρήσουν γρήγορα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού» και την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος.

Ωστόσο, τα εσωκομματικά προβλήματα στο SPD φαίνεται να καθυστερούν τη διαδικασία. Προσερχόμενος στη συνάντηση ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι το κόμμα του θα διαπραγματευτεί με στόχο η Γερμανία να αποκτήσει μια κυβέρνηση η οποία «θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων στη χώρα». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «το θέμα είναι να ανταποκριθούμε στις διεθνείς υποχρεώσεις της Γερμανίας με το βλέμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ενότητα της Ευρώπης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόμμα του, όμως, δεν είναι έτοιμο να αρχίσει τη διαπραγμάτευση, καθώς, όπως ζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, πρέπει προηγουμένως να διευκρινιστεί σε ποια βάση, με ποια δομή και με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπηθεί στις συνομιλίες. Την Τετάρτη θα γίνει μια πρώτη συνάντηση προετοιμασίας των αντιπροσωπειών των CDU και CSU, ενώ η εσωκομματική διαβούλευση στο SPD θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας.

Επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα «Bild» γράφει πως οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν «το νωρίτερο στο τέλος της εβδομάδας».

Στο μεταξύ, στελέχη της Χριστιανικής Ένωσης έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει στη βάση του κειμένου που προέκυψε από τις διερευνητικές συνομιλίες και δεν προβλέπεται καμιά επαναδιαπραγμάτευση ήδη συμφωνηθεισών πολιτικών. «Δεν μπορεί κάποιος να θέτει εκ νέου υπό αμφισβήτηση κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί» τόνισε στην «Bild» ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν (CSU), ενώ η πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ (CDU), προειδοποίησε ότι «όποιος προσπαθήσει τώρα να διαλύσει μεμονωμένα σημεία, θα διαλύσει ολόκληρο το πακέτο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης