Πολιτικό τσουνάμι προκάλεσε στη Γερμανία η εκλογή του πολιτικού του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) Τόμας Κέμεριχ ως πρωθυπουργού του κρατιδίου της Θουριγγίας την Τετάρτη το μεσημέρι με τις ψήφους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και του εθνικιστικού λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Η γενική αποδοκιμασία στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν αφορά μόνο το γεγονός ότι το AfD στη Θουριγγία ανήκει στην ακροδεξιά πτέρυγα αυτού του κόμματος και ο πρόεδρός της Μπγιόρν Χέκε μπορεί να χαρακτηρίζεται, μετά από απόφαση δικαστηρίου, «φασίστας». Η σύμπραξη του CDU και του FDP με αυτό το κόμμα θεωρήθηκε ως σπάσιμο ενός ταμπού για τα δημοκρατικά κόμματα στη Γερμανία: καμία συνεργασία με το AfD. Η στάση των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων στη Θουριγγία προκάλεσε εσωκομματική κρίση στα κόμματά τους.

Βαθύ χάσμα στους Φιλελεύθερους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλη ευθύνη για την κρίση στο FDP φέρει ο πρόεδρος του Κρίστιαν Λίντνερ. Η πρώτη του αντίδραση μετά την εκλογή νέου πρωθυπουργού στη Θουριγγία την Τετάρτη θεωρήθηκε ως αποδοχή της παραβίασης του «πολιτικού άβατου» για δημοκρατικά κόμματα στη Γερμανία. Μοναδική επισήμανση ουσίας αυτής της δήλωσης ήταν πως, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συγκρότηση κυβέρνησης, η οποία θα στηρίζεται από τα «κόμματα του κέντρου» (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι), τότε θα πρέπει να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές. Στη συνέχεια ακολούθησαν δηλώσεις σειράς ηγετικών στελεχών που επικροτούσαν τη στάση των Φιλελευθέρων στη Θουριγγία και άλλων που την καταδίκαζαν. Οι τελευταίοι ήταν σαφώς περισσότεροι.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Λίντνερ πηγαίνει εσπευσμένα την Πέμπτη το πρωί στη Θουριγγία προκειμένου να προτρέψει τον κ. Κέμεριχ σε παραίτηση και στην προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ο Κρίστιαν Λίντνερ κατάφερε να μεταπείσει τον νέο πρωθυπουργό όταν απείλησε ότι, αν δεν παραιτηθεί αυτός από πρωθυπουργός, θα παραιτηθεί ο ίδιος από το αξίωμα του πρόεδρου των Φιλελευθέρων. Η ανακοίνωση της παραίτησης Κέμεριχ δεν ήταν όμως αρκετή για να κατευνάσει τα πνεύματα στους Φιλελεύθερους. Η εσωκομματική κριτική στο πρόσωπο του Κρίστιαν Λίντνερ είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις που τον ανάγκασαν να συγκαλέσει για σήμερα συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος προκειμένου να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης. Δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, θα πρέπει να αναμένεται ότι ο κ. Λίντνερ θα παραμείνει πρόεδρος του FDP. Οι ατυχείς χειρισμοί του προκάλεσαν όμως σοβαρό πλήγμα όσον αφορά το κύρος του στο κόμμα.

Καταστατικές κυρώσεις στο CDU;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ξεκάθαρη ήττα εισέπραξε και η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Για πέντε ώρες, ως τα ξημερώματα της Παρασκευής, συνεδρίαζε με την ηγεσία του CDU στο κρατίδιο της Θουριγγίας. Στόχος της ήταν να πείσει τους κομματικούς της φίλους να συμβάλουν προκειμένου να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Θουριγγίας απέρριψαν αυτή την εκδοχή και αποφάσισαν να αναζητήσουν σε μια πρώτη φάση στη βουλή του κρατιδίου τη διέξοδο από την πολιτική κρίση. Μόνο αν αυτό δεν επιτευχθεί θα πρέπει να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές. Εμφανώς οι Χριστιανοδημοκράτες της Θουριγγίας φοβούνται απώλειες σε ψήφους.

Η στάση της CDU Θουριγγίας θα αποτελέσει σήμερα θέμα έκτακτης συνεδρίασης του προεδρείου του κόμματος, που θα συνέλθει στο Βερολίνο στις 11:00 π.μ. ώρα Ελλάδας. Δεν αποκλείεται η ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών να συζητήσει και ενδεχομένως να επιβάλει καταστατικές κυρώσεις. Όχι μόνο επειδή είχε προηγουμένως επισημάνει στους Χριστιανοδημοκράτες της Θουριγγίας να μη συμπράξουν με την Εναλλακτική για τη Γερμανία κατά την ψηφοφορία ενός νέου πρωθυπουργού. Η στάση των χριστιανοδημοκρατών βουλευτών βρίσκεται, σύμφωνα με την κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ, σε αντίθεση με απόφαση κομματικού συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται για μέλη του CDU κάθε είδους συνεργασία με το AfD.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης