Η κριτική του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον χριστιανοδημοκράτη (CDU) υπουργό Υγείας Γενς Σπαν για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού δεν έχει τελειωμό. Οι χριστιανοδημοκράτες χαρακτηρίζουν τις επικρίσεις του κυβερνητικού εταίρου του προεκλογικό ελιγμό, δεδομένου ότι το 2021 θα διεξαχθούν οι ομοσπονδιακές εκλογές, έξι εκλογές σε κρατίδια και δύο δημοτικές.

Ο Βαυαρός σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Φλόριαν Ποστ ζήτησε τη «σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα της προμήθειας του εμβολίου. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Υγείας Σπαν έχουν δώσει όρκο ότι δεν θα βλάψουν τον γερμανικό λαό, αλλά και οι δύο εμπιστεύτηκαν την προμήθεια του εμβολίου στους ερασιτέχνες περί την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ Φον ντερ Λάιεν», δήλωσε ο Ποστ στην εφημερίδα «Bild».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο -επίσης σοσιαλδημοκράτης- αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς παρέδωσε εξ ονόματος των ομοσπονδιακών κρατιδίων τα οποία κυβερνώνται από το SPD στον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν έναν κατάλογο τεσσάρων σελίδων με ερωτήματα για τον εμβολιασμό, σύμφωνα με την «Bild». Μεταξύ άλλων, του ζητάει «να απαντήσει γιατί η ΕΕ έχει παραγγείλει τόσο λίγες δόσεις εμβολίου και γιατί απέρριψε μεγαλύτερες προσφορές δόσεων από τις εταιρείες Biontech και Moderna».

Η επικεφαλής του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουρ χαρακτήρισε την κριτική του SPD «φτηνή προσπάθεια να κάνει προεκλογική εκστρατεία εν μέσω της πανδημίας. Οι αποφάσεις ελήφθησαν από κοινού στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση η οποία αποτελείται από Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες. Μου φαίνεται ότι το SPD ασχολείται περισσότερο με την προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα του στις δημοσκοπήσεις παρά για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αυτό μιλάει από μόνο του» τόνισε.

Ο Σπαν απέρριψε και πάλι την κριτική για την προμήθεια εμβολίων. «Πρώτα απ’ όλα, κατά την άποψή μου, εξακολουθεί να είναι σωστό που ακολουθήσαμε και συνεχίζουμε να ακολουθούμε τον ευρωπαϊκό δρόμο. Βασιστήκαμε από την αρχή σε διάφορους κατασκευαστές, επειδή δεν ήταν σαφές ποια εταιρεία θα έφτανε πρώτη στο στόχο» είπε στο δεύτερο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας απέρριψε επίσης την κριτική για τη στρατηγική εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. «Οι δόσεις εμβολίου που διατίθενται σήμερα στη Γερμανία είναι ακριβώς αυτές που έχω ανακοινώσει εδώ και εβδομάδες, κάτι το οποίο είχε επίσης συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο» δήλωσε στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, απαντώντας στη σχετική κριτική του κυβερνητικού εταίρου του συνασπισμού SPD.

«Λόγω του αρχικά σχετικά μικρού αριθμού διαθέσιμων δόσεων, πρέπει ο εμβολιασμός να γίνει κατά προτεραιότητα, λ.χ. στα γηροκομεία, γι ‘αυτό και το θέμα είναι λίγο πιο περίπλοκο. Η συζήτηση επικεντρώνεται στον μακροπρόθεσμο στόχο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Όμως οι ενδιάμεσοι στόχοι είναι επίσης σημαντικοί. Εάν καταφέραμε να εμβολιάσουμε όλους όσοι φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας τον Ιανουάριο, αυτό θα κάνει την πραγματική διαφορά σε αυτή την πανδημία» τόνισε.

Όσον αφορά στην έντονη κριτική των πολιτικών του SPD, όπως του γενικού γραμματέα Λαρς Κλινγκμπάιλ, ο οποίος χαρακτήρισε χτες την κατάσταση με τους εμβολιασμούς «χαώδη» και τις «δόσεις πολύ λίγες σε μια χώρα όπου αναπτύχθηκε μάλιστα το εμβόλιο», ο Σπαν είπε στο ARD ότι «σε αυτή την πραγματικά δύσκολη φάση της πανδημίας, οι πολίτες δικαίως θα περίμεναν ενότητα από την κυβέρνησή τους. Σε μια τέτοια φάση, δεν είναι λειτουργικό να είναι κανείς ταυτόχρονα κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Για κάποιον λόγο το SPD δεν τα πάει καλά εδώ και 20 χρόνια. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στο προεκλογικό έτος» τόνισε.

«Υποστηρίζεται πολύ ενεργά η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής της Biontech στο Μάρμπουργκ. Επιπλέον, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να γίνει κανόνας ο εμβολιασμός έξι, αντί των πέντε, ατόμων από κάθε φιαλίδιο. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε να γίνουν όλα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το γεγονός ότι ξεκινήσαμε την έξοδο από την πανδημία με τον εμβολιασμό θα πρέπει να μας δίνει αισιοδοξία για το 2021» κατέληξε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης