Κλίμα ανασφάλειας στους μουσουλμανικούς κύκλους της Γερμανίας προκαλούν οι ολοένα αυξανόμενες τρομοκρατικές απειλές εναντίον τζαμιών. Εκπρόσωποι ισλαμικών οργανώσεων ζητούν τη βοήθεια των Αρχών.

Πληθαίνουν επικίνδυνα οι απειλές βομβιστικών επιθέσεων εναντίον μουσουλμανικών χώρων λατρείας στη Γερμανία. Μόνο το τελευταίο δίμηνο υπήρξαν απειλές για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε τζαμιά στο Ιζερλόν, το Βίλινγκεν-Σβένινγκεν, το Μόναχο, το Ντουίσμπουργκ, το Μάνχαϊμ, το Μάιντς αλλά και στην Κολωνία, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκκληση στις γερμανικές Αρχές να παρέμβουν απευθύνει τώρα η Νουρχάτ Σοϊκάν, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Συμβουλίου των μουσουλμάνων στη Γερμανία στο οποίο υπάγονται οι τέσσερις μεγαλύτερες ισλαμικές οργανώσεις της χώρας.

«Οι μουσουλμάνοι αισθάνονται τεράστια ανασφάλεια. Το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης» είπε η εκπρόσωπος την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες την ελεύθερη και απαλλαγμένη από τον φόβο και τη βία άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. «Κινδυνεύει η συμβίωσή μας και συνεπώς η δημοκρατία μας. Αυτό είναι απαράδεκτο». Η ίδια εκτιμά ότι οι γερμανικές Αρχές υποτιμούν την κατάσταση.

Αύξηση επιθέσεων εναντίον μουσουλμάνων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των μουσουλμάνων στη Γερμανία Αϊμάν Μάζιεκ, ο οποίος παρατηρεί με ανησυχία ότι «έχει ενισχυθεί η εχθρική προδιάθεση έναντι του Iσλάμ και των μουσουλμάνων. Σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουμε επιθέσεις ή βανδαλισμούς τζαμιών». Στόχος επιθέσεων γίνονται όμως και οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι. «Από το 2017, οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή των επιθέσεων εναντίον μουσουλμάνων και χώρων θρησκευτικής λατρείας, οι επιθέσεις με πρόκληση σωματικής βίας έχουν αυξηθεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιθέσεις είναι πλέον πολύ πιο βίαιες αλλά και περισσότερες από τον επίσημο αριθμό, αφού πολλά θύματα δεν προχωρούν σε καταγγελίες.

Επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, το 2017 καταγράφηκαν 1.075 αξιόποινες πράξεις με ισλαμοφοβικό υπόβαθρο. Ο αριθμός περιλαμβάνει 239 επιθέσεις εναντίον τζαμιών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μεν στοιχεία για το 2018, ωστόσο προσωρινοί αριθμοί καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των τραυματιών θα είναι εμφανώς αυξημένος, ενώ το 2017 είχαν τραυματιστεί σε ισλαμοφοβικές επιθέσεις 32 άνθρωποι, το 2018 και μέχρι τον Σεπτέμβριο ήταν ήδη 40.

Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι στη Γερμανία εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες προκαταλήψεις σε βάρος των μουσουλμάνων. Στην τελευταία έρευνα του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ ένας στους πέντε Γερμανούς εκφράζεται υποτιμητικά για τη συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης